Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


20 Δεκ 2012

Οικιακά φωτοβολταϊκά: H πιο συμφέρουσα επένδυση



Μαρία Παντελή
Τα οικιακά φωτοβολταϊκά που διασώθηκαν από τις τελευταίες ρυθµίσεις της κυβέρνησης παραµένουν η πιο συµφέρουσα επένδυση και επιβεβαιώνουν τον τίτλο του «top model» της πράσινης ανάπτυξης που τους έχει προσδώσει η αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και µειώθηκε η τιµή µε την οποία η ∆ΕΗ αγοράζει το «πράσινο» ρεύµα, η επένδυση παραµένει εξαιρετικά ελκυστική, αφού έχει µειωθεί κατά πολύ το κόστος της εγκατάστασης του εξοπλισµού. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί παράγοντες της αγοράς, αν και η τιµή έχει πέσει στα 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η αποπληρωµή της επένδυσης γίνεται σε 4-6 χρόνια, ενώ η απόδοση του επενδεδυµένου κεφαλαίου φτάνει το 20%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η µέση τιµή για εγκατάσταση 10kWp είναι σήµερα περίπου 18.000 ευρώ, ενώ πριν από δυο µε τρία χρόνια για την ίδια εγκατάσταση απαιτούνταν περίπου 40.000 ευρώ.

Το µηνιαίο όφελος είναι, λόγω της µείωσης της τιµής αγοράς από τη ∆ΕΗ, περίπου 300 ευρώ τον µήνα. Επισηµαίνεται ότι το Ειδικό Πρόγραµµα για την ενίσχυση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστηµάτων ισχύος µέχρι 10kWp σε νόµιµα κτήρια και κατοικίες ισχύει µέχρι το τέλος του 2019. Στόχος του προγράµµατος είναι µέσα από την επιδότηση της παραγόµενης ενέργειας η συµµετοχή περισσότερων πολιτών στην επίτευξη του εθνικού στόχου για συµµετοχή των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση στο 20% µέχρι το 2020.

Πουλώντας ρεύµα στη ∆ΕΗ

Σύµφωνα µε τις προβλέψεις του προγράµµατος, ένας ιδιοκτήτης που θα τοποθετήσει στην κατοικία του φωτοβολταϊκό, θα συνεχίζει να πληρώνει στη ∆ΕΗ το ρεύµα που καταναλώνει προς, περίπου, 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα και θα πουλά στη ∆ΕΗ το «πράσινο» ρεύµα που παράγει προς 25 λεπτά την κιλοβατώρα. Με απλά λόγια αυτό σηµαίνει ότι εάν σε διάστηµα δυο µηνών η παραγωγή ρεύµατος από το φωτοβολταϊκό είναι 250 ευρώ και η κατανάλωση ενέργειας 100, ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από τη ∆ΕΗ 150 ευρώ. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του Συνδέσµου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), µε τις τιµές που ισχύουν για όσους υπογράψουν σύµβαση µε τη ∆ΕΗ µέχρι το τέλος του 2013, τα ετήσια έσοδα που είναι εγγυηµένα για 25 χρόνια κυµαίνονται από 300 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα µε την ισχύ του συστήµατος (πίνακας 1). Το πρόγραµµα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα µη επιτηδευµατίες και σε φυσικά ή νοµικά πρόσωπα επιτηδευµατίες που κατατάσσονται στις πολύ µικρές επιχειρήσεις, όσες, δηλαδή, απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και ο κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν στο δώμα ή στη στέγη του κτηρίου, σε στέγαστρα βεραντών, στην πρόσοψη του κτηρίου, στα σκίαστρα, καθώς και σε βοηθητικούς χώρους.

Στις πολυκατοικίες επιτρέπεται η εγκατάσταση στην ταράτσα ενός φωτοβολταϊκού συστήματος. Αίτηση μπορούν να καταθέσουν οι κύριοι οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από τον διαχειριστή ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών έπειτα από παραχώρηση της χρήσης του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Προϋπόθεση αποτελεί η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών, που αποδεικνύεται με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτηρίου, με ευθύνη των ενδιαφερομένων.





ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...