Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


16 Νοε 2012

Θα δούμε τα ευρώ ανάποδα


Θα δούμε τα ευρώ ανάποδα

Δεν έχει σημασία αν η δόση που θα εκταμιευτεί θα είναι 31,5 ή 40 ή 70 δισ. ευρώ. Δεν έχει καμία σημασία αν η δόση θα εκταμιευτεί σήμερα, στις αρχές Δεκέμβρη ή θα την φέρει ο Αη Βασίλης. Σημασία έχει πως όποιο κι αν είναι το ποσό, όποτε κι αν εκταμιευτεί, τα ευρώ θα τα δουν μόνο οι τράπεζες και οι δανειστές. Το χειρότερο είναι ότι όσο ξεδιπλώνονται οι πτυχές των παραχωρήσεων που έκανε ο Σαμαράς, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες για κάποιους από εμάς να δούμε τα ευρώ ανάποδα αντί για τα ραδίκια.

Δεν είναι μόνο η πλήρης κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αυξάνει αυτές τις πιθανότητες. Δεν είναι μόνο τα νέα μέτρα δυστυχίας που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και καθιστούν βεβαιότητα τον εφιάλτη. Είναι τα όσα δε γνωρίζαμε, αυτά που φέρνουν την απόλυτη φρίκη πιο κοντά.

Ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε αλήθεια όταν υποσχόταν πως αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία. Ξέρετε, διέφυγε απ’ όλους μας μία λεπτομέρεια. Ο πρωθυπουργός είπε κατά λέξη: «Τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι τα τελευταία». Δώσαμε προσοχή στο «τελευταία» και μας διέφυγε το «ψηφίστηκαν». Διότι νέα μέτρα θα παίρνονται κάθε μήνα πλέον, απλώς δε θα ψηφίζονται. Δε θα περνάνε από τη Βουλή. Οπότε πράγματι ήταν τα τελευταία μέτρα που ψηφίστηκαν.

Η δημιουργία ειδικού λογαριασμού, στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα διοχετεύει μέρος των φορολογικών εσόδων που μοναδικός του στόχος θα είναι η αποπληρωμή των χρεών, συζητήθηκε αρκετά και τελικά πέρασε από τα ελληνικά ΜΜΕ ως επιτυχία. Μία ακόμη επιτυχία εξολόθρευσης. Ο ειδικός λογαριασμός είναι μία πραγματικότητα. Τα κρατικά έσοδα θα κατευθύνονται εκεί, αποτελειώνοντας κάθε ελπίδα να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικές ανάγκες σε περίπτωση μη καταβολής μέρους του χρέους μας προς τους δανειστές.

Η επιτυχία για την οποία πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς, οι βουλευτές γλειφτρόνια του καθώς και τα ΜΜΕ, έχει σχέση με το γεγονός ότι αυτός ο λογαριασμός δε θα «ανοίξει» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά στην Τράπεζα της Ελλάδας! Για να καταλάβουμε δηλαδή την επιτυχία σε όλο της το μέγεθος, πρόκειται καθαρά για γεωγραφικό ζήτημα. Η εποπτεία του λογαριασμού αυτού θα ανήκει στην Τρόικα! Ως εκ τούτου, ακόμη και στην Ταζμανία να άνοιγε δεν παίζει κανένα ρόλο. Σημασία έχει ότι η Ελλάδα δε μπορεί πλέον να ελέγχει τα έσοδά της και αν παραστεί έκτακτη ανάγκη θα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την έγκριση της Τρόικας ακόμη και σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης ή φυσικών καταστροφών.

Κατόπιν τούτου, στην επιτροπεία της Τρόικας περνάει εξ ολοκλήρου ο προϋπολογισμός του Κράτους, η κοινωνική του πολιτική και η Τράπεζα της Ελλάδος. Ουσιαστικά, λοιπόν, καταργείται το Κοινοβούλιο καθώς δεν παίζει κανένα ρόλο στην έγκριση του προϋπολογισμού ο οποίος θα έρχεται έτοιμος και θα εφαρμόζεται άμεσα, σύμφωνα με την επιτυχή διαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά.

Δεύτερον, δε θα χρειαστεί να περάσουν νέα μέτρα από τη Βουλή για ψήφιση, διότι με το Μνημόνιο 3 ψηφίστηκε η αυτοματοποίηση των μέτρων για όσο διαρκεί η οικονομική εποπτεία της χώρας, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση, ως το 2020 και βλέπουμε… Όπως ξεκάθαρα συμφώνησε ο κ. Σαμαράς στα πλαίσια της νέας του επιτυχίας, καθιερώνεται ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης στις αποκρατικοποιήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Σε περίπτωση υστέρησης για έξι μήνες θα αυξάνεται αυτόματα ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού μέσω περικοπής δαπανών, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 50% της υστέρησης». Δηλαδή, όποτε πέφτουν έξω οι προβλέψεις εσόδων από τις κρατικοποιήσεις – θυμίζω ότι η αρχική πρόβλεψη εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ήταν 50 δισ. ευρώ και τώρα έπεσε στα 10 δισ. – το 50% τουλάχιστον αυτής της αστοχίας θα καλύπτεται αυτόματα από νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κρατικές δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία. Τα μέτρα, λοιπόν, θα λαμβάνονται από δω και στο εξής αυτόματα χωρίς την ανάγκη έγκρισης της Βουλής.

Ο τρίτος αυτοματισμός λήψης μέτρων, αν και κυνικότερος όλων, είναι πολύ καλά συγκαλυμμένος από διάφορα άλλοθι περί μείωσης της σπατάλης. Δείτε πόσο όμορφα στολισμένος είναι: «Αποφασίζεται η κατάρτιση προγραμμάτων μηνιαίας εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων και των σημαντικών από άποψη μεγέθους νομικών προσώπων,
-η θέσπιση τριμηνιαίων στόχων και η στενή παρακολούθησή τους,
-η άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων («πρόστιμο») σε βάρους όσων υπερβαίνουν τα όρια δαπανών, εφόσον διαπιστώνεται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Βαφτίζουν τα μέτρα «πρόστιμα»! Τι πρόστιμα, δηλαδή; Ποιος θα πληρώνει το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στο ένα ή στο άλλο υπουργείο; Μα φυσικά οι φορολογούμενοι! Οι απλοί πολίτες! Πως μετακυλίεται το διαφημιστικό κόστος ενός προϊόντος στην τελική τιμή και το πληρώνει ο καταναλωτής; Ε έτσι ακριβώς θα μετακυλίεται το «πρόστιμο», δηλαδή η υπέρβαση του προϋπολογισμού κάποιου υπουργείου, στους πολίτες. Φυσικά, η μετακύλιση αυτή θα γίνεται με λήψη νέων μέτρων, τα οποία μέτρα επίσης δε θα χρειάζεται να εγκρίνονται από τη Βουλή!

Νέα μέτρα πλέον θα λαμβάνονται όποτε γουστάρουν και αγαπάνε ο Ράιχενμπαχ, ο Τόμσεν και οι λοιποί τεχνοκράτες των κλιμακίων ελέγχων από την Τρόικα. Ο ανθρώπινος παράγοντας τελείωσε κάπου εδώ.
Θα μου πείτε «σιγά το κακό, ελάχιστος ήταν ούτως ή άλλως». Θα συμφωνήσω. Ήταν ελάχιστος αλλά μπορούσε να επηρεάσει και κατά καιρούς επηρέαζε ψηφοφορίες στη Βουλή. Τώρα πλέον αυτός ο ενοχλητικός παράγοντας καταργείται. Αν τα μέτρα που έως τώρα γνωρίζαμε χτυπούσαν τον κάθε ένα μας ξεχωριστά, οι παραχωρήσεις του Αντώνη Σαμαρά με την άδεια των 153 ενόχων σφαγής και την κάλυψη των γκεμπελικών ΜΜΕ, δημιουργούν τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο όλων των εποχών.
Θερμή παράκληση, μη σπρώχνεστε, έχει χώρο για όλους μας.

kartesios
Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...