Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


29 Οκτ 2012

Η συνωμοσία της λίστας, δηλητήριο για την κοινωνία



Αλέξανδρος Μερκούριος
Όταν πριν δύο εβδομάδες σας έγραφα ότι αυτή η ιστορία με τις λίστες θα οδηγήσει σε ένα φεστιβάλ πολιτικού αμοραλισμού, αλλά κυρίως θα δηλητηριάσει ευαίσθητες κοινωνικές γραμμές παράγοντας πρωτογενές μίσος, πιθανόν  να μην με είχατε πιστέψει.
Σήμερα που έχετε τα πρώτα ονόματα και τις πρώτες αντιδράσεις, καταλαβαίνετε που πάει το πράγμα. Ονόματα, με πολλά κενά, και ακόμη περισσότερες υποψίες φέρνουν την Ελλάδα και την όποια πολιτικοκοινωνική της ισορροπία, ακόμη πιο κοντά στο γκρεμό. Το χάος το έχουν προετοιμάσει ήδη τα μέτρα και η λιτότητα, και τώρα χρειάζεται ένα μόνο φυτίλι για να φέρει την έκρηξη..
Όχι, δεν διαφωνώ με την δημοσιοποίηση της λίστας. Θα συμφωνούσα όμως περισσότερο εάν ήταν ολοκληρωμένη, ώστε να μην αφήνει υπόνοιες. Ούτε γι’ αυτούς που μπορεί να μην φταίνε, ούτε και γι’ αυτούς που πάνε να τη σκαπουλάρουν, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα.  
Και (κυρίως) θα συμφωνούσα πλήρως, εάν αυτή την επεξεργασία την είχε κάνει το ελληνικό κράτος, μετά την ανάλυση και διασταύρωση των στοιχείων που έπεσαν, νόμιμα ή παράνομα, στα χέρια του. Έτσι ώστε να έχει το ίδιο γνώση, γνώμη και θέση. Κι όμως σήμερα, ένα κράτος – σύστημα το οποίο λειτουργεί για τον εαυτό του και την κάλυψη των βασικών του πρωταγωνιστών, αμύνεται πίσω από το γράμμα των νόμων του. Για να δικαιολογήσει με επιθετικό τρόπο, αυτό που το ίδιο δεν είχε την τόλμη να πράξει. Και αντί τολμηρών κινήσεων, άφηνε τη λίστα να κυκλοφορεί από δημοσιογραφικά, σε πολιτικά και δικηγορικά γραφεία, μέχρις ότου να αποφασίσει ο Βαξεβάνης να την δημοσιοποιήσει.
Ο δημοσιογράφος, όταν πήρε την απόφαση, γνώριζε πολύ καλά και το τι έπραττε και σαφέστατα γνώριζε τις συνέπειες της κίνησης του. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα ακολουθήσει…
Κι άλλες λίστες, κι άλλα ονόματα; Πόση περισσότερη καχυποψία μπορεί να σηκώσει αυτή η ταλαιπωρημένη κοινωνία που ετοιμάζεται να θυσιάσει την νέα της γενιά για να σωθούν οι αμαρτίες των δύο προηγούμενων; Αλήθεια αυτό, οι γονείς των σημερινών 15άρηδων το έχουν εξηγήσει στα παιδιά τους; 
Αν δεν το έχουν κάνει, το έκανε χθες ο γερμανός οικονομολόγος  Χανς Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου. Ο Σιν είπε χτες πως στην Ελλάδα, στο όνομα του ευρώ, θυσιάζεται μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που δεν βρίσκουν θέση εργασίας. Εξήγησε πως αν μέσα από προγράμματα λιτότητας ασκούνται τόσο μεγάλες πιέσεις σε μισθούς και σε τιμές, έως ότου η χώρα γίνει ανταγωνιστική, τότε θα καταρρεύσει η κοινωνία της. Κατά την άποψή του, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η δημιουργία συμβατών εναλλακτικών επιλογών, μια έξοδος από το ευρώ χωρίς κινδύνους μετάδοσης και χωρίς σενάρια καταστροφής.
Ναι. Έλα, όμως που τώρα όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν δεσμευτεί πίσω από τη στήριξη του κοινού νομίσματος, μια και τους δεσμεύει η συνωμοσία της λίστας.ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...