Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


7 Δεκ 2011

Ο τρόπος ζωής συνδέεται με τον καρκίνο


Ο τρόπος ζωής συνδέεται με τον καρκίνο


Έρευνα που έγινε στη Βρετανία δείχνει ότι ο τρόπος ζωής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές διάφοροι παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το 40% των ασθενών θα είχαν αποφύγει την ασθένεια αν ακολουθούσαν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Τα ευρήματα


Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Cancer Research, του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού και ερευνητικού ιδρύματος σχετικά με τον καρκίνο στη Βρετανία. Πρώτο στη λίστα είναι το κάπνισμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για το 23% των καρκίνων στους άνδρες και το 15.6% στις γυναίκες.

Στην δεύτερη θέση επικινδυνότητας για ανάπτυξη καρκίνου όσον αφορά τους άνδρες είναι η έλλειψη φρούτων και λαχανικών από το διαιτολόγιο τους. Για τις γυναίκες δεύτερος πιο επικίνδυνος παράγοντας μετά το κάπνισμα είναι η παχυσαρκία.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι ζήτημα καθαρά γονιδιακό ή υπόθεση της μοίρας και άρα είναι θέμα τύχης αν θα ασθενήσουν ή όχι. Μελετώντας τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ξεκάθαρο ότι περίπου 40% των περιπτώσεων οφείλονται σε παράγοντες που συνδέονται με τις αποφάσεις που εμείς λαμβάνουμε. Δεν περιμέναμε ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων θα ήταν τόσο σημαντικός παράγοντας προστασίας απέναντι στον καρκίνο στους άνδρες. Επίσης έκπληξη ήταν ότι η παχυσαρκία και το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες όσον αφορά τον καρκίνο στις γυναίκες» αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας Μαξ Πάρκιν που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Η συμβουλή των ερευνητών είναι οι άνδρες να μην καπνίζουν, να μην πίνουν αλκοόλ και να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά. Για τις γυναίκες η συμβουλή είναι η διακοπή του καπνίσματος και ο έλεγχος του βάρους

Άλλοι παράγοντες

Σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου καθοριστικό ρόλο παίζει το επάγγελμα που έχει κάποιος, παραδείγματος χάριν άτομα που είναι εκτεθειμένα σε χημικές ή άλλες επικίνδυνες ουσίες όπως ο αμίαντος κινδυνεύουν περισσότερο. Επίσης η μεγάλη κατανάλωση αλατιού φαίνεται ότι αυξάνει, και μάλιστα σημαντικά, τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου.BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...