Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


25 Νοε 2011

Ο Μπένι επαληθεύει τους... Μάγιας

thumb
Nέες περικοπές έως και 50% έρχονται από την 1 Ιανουαρίου του 2012 στις επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων που θα έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης δείχνουν ότι η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις
από 2% του ΑΕΠ το 2010 θα φτάσει το 3,1% το 2060, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι νέες περικοπές για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων που εμφανίζουν ελλείμματα.
Σημειώνεται ότι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για τρίτη φορά σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ σχεδόν για το σύνολο των ασφαλισμένων, καθώς οι περικοπές αναμένεται να αγγίξουν το 40%-50%.
Παρεμβάσεις
Υπενθυμίζεται ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις την 1η Αυγούστου αλλά και την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Υπολογίζεται πως μέσα σε ενάμιση χρόνο οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει ήδη 4 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα, ο λογαριασμός αυξήθηκε κατά 1 ακόμη δισ. ευρώ.
Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει η αξιολόγηση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος μέσω του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε και θα κριθεί πού θα γίνουν και ποιες θα είναι οι νέες διορθωτικές ρυθμίσεις.
Τα αποτελέσματα των μελετών θα τεθούν επί τάπητος και από το μεικτό κλιμάκιο της τρόικας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι ημερομηνίες των συναντήσεων δεν έχουν οριστεί ακόμη, θεωρείται όμως βέβαιο ότι θα εξεταστούν τα οικονομικά δεδομένα των ταμείων σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές.
Ήδη στο πλαίσιο της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο προϋπολογισμός θα προβλέπει μείωση της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση της ανεργίας έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες, κυρίως για το ΙΚΑ, της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Με βάση το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2012, το νέο έτος θα δοθούν 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη (15,9 δισ. ευρώ από 17,4 δισ. ευρώ) και μειωμένες κατά 1,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία (13,4 από 14,8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΕΔ).
Πέρα από το «αγκάθι» των επικουρικών συντάξεων, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εμφανίζεται βιώσιμο όσον αφορά το ύψος και την καταβολή των κύριων συντάξεων. Οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι το 2060 οι δαπάνες για συντάξεις δεν θα ξεπεράσουν το 2,5% του ΑΕΠ, παραμένοντας δηλαδή στα ίδια επίπεδα με σήμερα.
Συνολικά οι δαπάνες για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα παραμείνουν και αυτές αμετάβλητες, με μια μικρή μείωση, καθώς από 11,8% του ΑΕΠ το 2010 θα φτάσουν το 11,6% το 2060. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, οι δαπάνες στα ταμεία κύριας ασφάλισης εμφανίζονται ισοσκελισμένες και δεν αναμένεται να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις, καθώς, ακόμη κι αν υπάρχουν αυξήσεις στις δαπάνες κάποιων ταμείων, υπάρχουν αντίστοιχα μειώσεις σε όλα.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ υπάρχει αύξηση της δαπάνης για συντάξεις από το 3,5% του ΑΕΠ το 2010 σε 4,1% του ΑΕΠ το 2060. Όμως στον ΟΓΑ, αντίστοιχα, υπάρχει μείωση των δαπανών από 2% του ΑΕΠ στο 1,2%. Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, η δαπάνη παραμένει στα ίδια επίπεδα σε βάθος χρόνου. ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...