Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


24 Νοε 2011

180.000 βγαίνουν από τα Βαρέα


 

Σε πραγματική εκκαθάριση, όχι μόνον της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) αλλά χιλιάδων εργαζομένων σε πολλές ειδικότητες του ιδιωτικού τομέα προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.
Με βάση τη νέα λίστα ΒΑΕ, που υπέγραψε χθες ο Γ. Κουτρουμάνης, διαγράφονται ειδικότητες στις οποίες απασχολούνται σήμερα πάνω από 180.000 εργαζόμενοι και
προστίθενται νέες ειδικότητες, κυρίως από το δημόσιο τομέα και τη ΔΕΗ, στις οποίες απασχολούνται περίπου 14.000 εργαζόμενοι.
Κοντολογίς, σχεδόν 2 στους 5 εργαζομένους στις συγκεκριμένες ειδικότητες «χάνουν» το εν λόγω πλεονέκτημα.
Και μπορεί να μη βγαίνουν αμέσως από την αντίστοιχη ασφαλιστική κατηγορία (αν και η νέα λίστα εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011, όμως εξαιρούνται όσοι θα έχουν πάνω από 3.600 ένσημα το 2015 -παλαιοί ασφαλισμένοι), ωστόσο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το ανθυγιεινό επίδομα.
Και ενόσω αμφισβητούνται όλες οι κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι προφανές ότι το πρώτο που κινδυνεύει να αμφισβητηθεί είναι το συγκεκριμένο επίδομα. Το οποίο, με αυτή την αφορμή, μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής παροχή του εργοδότη. Και, άρα, μπορεί να... ανακληθεί.
Κίνδυνος αντικατάστασης
Πάντα με τον κίνδυνο ο «παλαιός» ασφαλισμένος, με τα 3.600 ΒΑΕ ένσημα και πάνω, να αντικατασταθεί από ένα νεοπροσλαμβανόμενο (σε αποχαρακτηρισθείσα ειδικότητα), ώστε η επιχείρηση να μειώσει το έμμεσο (επασφάλιστρο ΒΑΕ) και άμεσο (επιδόματα) εργατικό κόστος.
Η αναθεώρηση της λίστας σημαίνει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι (νεοεισερχόμενοι και όσοι έχουν έως 3.600 ένσημα) θα χάσουν το ανθυγιεινό επίδομα, το οποίο κυμαίνεται μέχρι και 200 ευρώ.
Παράλληλα, το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά 5 έτη, ενώ θα απαιτούνται επιπλέον 1.500 ένσημα (5 χρόνια) για συνταξιοδότηση. Δηλαδή, από τα 35 έτη εργασίας για πλήρη σύνταξη θα χρειάζονται, μετά τον αποχαρακτηρισμό και την ισχύ της νέας λίστας, 40 έτη εργασίας-ασφάλισης (ή 12.000 ένσημα).
Μπαίνουν 14.000 υπάλληλοι
Το τελικό αποτέλεσμα (αφαίρεση ειδικοτήτων με 180.000 εργαζομένους και προσθήκη νέων, όπου απασχολούνται σχεδόν 14.000 υπάλληλοι) είναι η διαγραφή ειδικοτήτων στις οποίες εργάζονται πάνω από 166.000 άτομα. Από 531.000 με το παλαιό καθεστώς στις ΒΑΕ ειδικότητες θα μείνουν τώρα 365.000 εργαζόμενοι. *

Οι ειδικότητες που απεντάσσονται

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του κ. Κουτρουμάνη, η οποία εστάλη ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση, από τη νέα λίστα ΒΑΕ διαγράφονται οι ακόλουθες ειδικότητες:
* Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κ.λπ.)
* Οι πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο.
* Οι ζαχαροπλάστες.
* Οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κ.λπ.
* Οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
* Οι καμαριέρες.
* Οι κομμωτές, κομμώτριες, κουρείς.
* Οι ταμίες σουπερμάρκετ.
* Οι οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
* Το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο Δημόσιο και τους οργανισμούς.
* Οι συντηρητές κτηρίων κ.ά.
Μπαίνουν νοσηλευτές, αγρεργάτες
Στη νέα λίστα ΒΑΕ εντάσσονται:
* Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.
* Οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς.
* Οι αγρεργάτες που απασχολούνται στα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς.
* Οι εργάτες αλιείας.
* Οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες.
* Οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Με βάση τη νέα λίστα, στο καθεστώς των ΒΑΕ θα υπάγονται μόλις περίπου 365.000 εργαζόμενοι, από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι στα ΒΑΕ θα είναι το 7% του εργατικού δυναμικού της χώρας όταν, ακόμη και η τρόικα, είχε θέσει ως όριο το 10% (500.000 άτομα).ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...