Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


29 Σεπ 2011

Η σωτηρία της... καρδιάς είναι πολύ μεγάλο πράγμα!


Η σωτηρία της... καρδιάς είναι πολύ μεγάλο πράγμα!


Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, ακολουθώντας σωστή διατροφή, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.


Οπως επισημαίνουν, η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας. Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε δύο δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε πέντε δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε έξι δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους έξι έλληνες εφήβους εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών, και ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση, εκ των οποίων οι μισοί λαμβάνουν αγωγή. Μόνο οι τρεις στους δέκα ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση, και οι επτά στους δέκα δεν την ελέγχουν επαρκώς παρότι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή.

Τα παραπάνω τόνισαν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου) ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ε.Κ.Ε.), καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γ. Παρχαρίδης, ο αντιπρόεδρος, διευθυντής της Κρατικής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών, κ. Ι. Καλλικάζαρος και ο τέως πρόεδρος, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» κ. Βλ. Πυργάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, η δίαιτα παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματα του μυοκαρδίου, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο).

Μεγάλες ποσότητες κεκορεσμένων λιπών (ζωικά λίπη) προκαλούν την αύξηση των λιπιδίων του αίματος η οποία οδηγεί στη συνέχεια στη δημιουργία και αύξηση της καρδιοαγγειακής νόσου (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος, εγκεφαλικό επεισόδιο). Από την άλλη πλευρά, είναι αποδεδειγμένο ότι η ελάττωση της LDL (κακή χοληστερόλη) και η αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) ελαττώνουν τον αριθμό των θανάτων από στεφανιαία νόσο, τις μη θανατηφόρες επιπλοκές καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Δεκάλογος για την αλλαγή του τρόπου ζωής

1. Ελάττωση κατανάλωσης υδατανθράκων (ψωμί από άσπρο αλεύρι, άσπρο ρύζι, μακαρόνια, ζάχαρη, πατάτες).

2. Στροφή προς τους σύμπλοκους υδατάνθρακες (φασόλια, ψωμί ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί).

3. Αποφυγή κόκκινου κρέατος (βοδινό, αρνί, χοιρινό).

4. Κατανάλωση λευκών κρεάτων, όπως το κοτόπουλο, το κουνέλι και η γαλοπούλα.

5. Κατανάλωση ελαιολάδου.

6. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

7. Κατανάλωση θαλασσινών, όπως το ιχθυέλαιο από σολομό, ο γαύρος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο κολιός και ο βακαλάος.

8. Μικρή κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη.

9. Στροφή προς τη χορτοφαγική διατροφή.

10. Να ξεκινήσουμε αεροβική άσκηση (περπάτημα, Jogging, κολύμπι, κωπηλασία κλπ). Επιπλέον, το περπάτημα επί 30 λεπτά κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, αποτελεί ίσως την αποτελεσματικότερη και εντελώς ανέξοδη άσκηση.

Συνεχίζονται οι δωρεάν εξετάσεις στο Ωνάσειο

Έως την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου παρατείνεται το πρόγραμμα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που περιλαμβάνει δωρεάν μετρήσεις και σημαντικές εκπτώσεις σε βιοχημικές εξετάσεις.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει τη δυνατότητα για:

- Ιατρική επίσκεψη στα Εξωτερικά Ιατρεία και διενέργεια βιοχημικών εξετάσεων με έκπτωση 50%. Το πακέτο των βιοχημικών εξετάσεων περιλαμβάνει (γενική αίματος, σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια αίματος, προσδιορισμό κρεατινίνης, ουρία αίματος). Επιπρόσθετα γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα και κλινική εκτίμηση. Το συνολικό κόστος του πακέτου ανέρχεται σε 120 ευρώ από 242 ευρώ (έκπτωση 50%). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού στο τηλέφωνο 210-9493933 ώστε προσερχόμενοι στα Εξωτερικά Ιατρεία για τις βιοχημικές εξετάσεις να έχουν ήδη προγραμματίσει την εξέταση από τον γιατρό για την ίδια ημέρα.

- Δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (μέτρηση Heart Score). Στην είσοδο του Νοσοκομείου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα για απολύτως δωρεάν λήψη δημογραφικών στοιχείων, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Επίσης, θα καταγράφονται οι καπνιστικές συνήθειες των ενδιαφερομένων. Σε αυτούς θα δίνονται ενημερωτικά φυλλάδια για την υπέρταση, την χοληστερόλη καθώς, και οδηγίες διατροφής. Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα προσδιορίζεται ο πιθανός καρδιαγγειακός κίνδυνος σε διάγραμμα με στήλες. Η δωρεάν πρόβλεψη κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων θα πραγματοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 πμ έως τις 4 μμ.ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...