Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


27 Σεπ 2011

Αναδρομικό μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές Διπλό πλήγμα στα εισοδήματα του 2011



Αγριο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές βάζει η κυβέρνηση και μάλιστα αναδρομικά, με ισχύ από 1/1/2011, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από την Ουάσιγκτον, σε γεύμα της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών.
Ετσι, οι φορολογούμενοι θα υποστούν διπλό πλήγμα για τα εισοδήματα του 2011, αφενός με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ από τις 12.000 ευρώ και αφετέρου με την αναμενόμενη κατάργηση σειράς σημαντικών φοροελαφρύνσεων. Το πρώτο πλήγμα θα το αντιληφθούν τους επόμενους μήνες με την αύξηση της παρακράτησης στους μισθούς τους και το δεύτερο το 2012, με το εκκαθαριστικό της δήλωσης για τα εισοδήματα του 2011.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ για τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια επιδιώκεται να διατηρηθούν οι λεγόμενες «φοροαπαλλαγές του φτωχού» όπως εκπτώσεις για τόκους στεγαστικών δανείων και ιατρικών δαπανών. Το εισοδηματικό αυτό όριο, σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες, εξετάζεται να είναι περίπου στις 30.000 ή 40.000 ευρώ.
Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η σχεδιαζόμενη περικοπή φοροαπαλλαγών θα αποδώσει στο Δημόσιο πρόσθετα έσοδα 0,6% του ΑΕΠ, που αντιστοιχούν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ με βάση το εκτιμώμενο για φέτος ΑΕΠ. Ηδη, όμως, με τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αυτές έχουν υποστεί περικοπή της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ, καθώς θεσμοθετήθηκε να εκπίπτουν οι σχετικές δαπάνες μόνο από τον φόρο και όχι από το εισόδημα, 20% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και 10% για υψηλότερα εισοδήματα. Ετσι, συνολικά, από το 2010 έως το 2011 θα περικοπούν φοροαπαλλαγές 3,5 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 40.000 ευρώ και δαπάνες 8.000 ευρώ εξοικονομούσε φόρο βάσει των δαπανών του (με έκπτωση 100% από το εισόδημα) 2.880 ευρώ. Με το νέο καθεστώς που καθιέρωσε ο εφαρμοστικός του μεσοπρόθεσμου, (αλλά δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί), η εξοικονόμηση περιορίζεται στα 1.600 ευρώ (το 20% της δαπάνης εκπίπτει από τον φόρο). Τώρα, εξετάζεται η περαιτέρω αυστηροποίηση με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, επομένως θα χάσει το σύνολο των 2.880 ευρώ. Ο ίδιος φορολογούμενος πληρώνει φέτος 700 ευρώ φόρο επιπλέον, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ορίου (εφόσον ο συντελεστής παραμείνει στο 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος 5.000-12.000 ευρώ). Αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η έκτακτη εισφορά (800 ευρώ), η επιβάρυνση φτάνει τα 4.380 ευρώ.

Τα άλλα μέτρα. Συνολικά, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε στους τραπεζίτες μέτρα που όπως είπε αντιστοιχούν σε 3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 6,6 δισ. ευρώ.
Αυτά περιλαμβάνουν:
n Μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημοσίου (επιπροσθέτως του 15% που έχει εφαρμοστεί ήδη για τους δημοσίους υπαλλήλους και του 25% στις ΔΕΚΟ) μέσω του ενιαίου μισθολογίου.
n Καθιέρωση του τέλους ακινήτων, που όπως είπε θα αποδίδει ετησίως 1,1% του ΑΕΠ ή περίπου 2,5 δισ. ευρώ για όλη τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
n Εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» καθ' όλη τη διάρκεια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
n Εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους έως τα τέλη του 2011.
n Επιπλέον περικοπή των συντάξεων κατά 4% (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται).
Χαμήλωσε πάντως ο κ. Βενιζέλος τον στόχο για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις φέτος. Ειπε ότι υπολογίζεται να εισπραχθούν 4 δισ. ευρώ, αντί των 5 δισ. ευρώ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος.

ΔΩΣΑΜΕ «ΑΝΑΦΟΡΑ». Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δίνει σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, παρέδωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον κατάλογο των μέτρων που του ζήτησε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφεραν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.
Η γαλλίδα γενική διευθύντρια ζήτησε ουσιαστικά «αναφορά» από τον κ. Βενιζέλο, εκφράζοντας με σκληρό τρόπο τη δυσπιστία της προς την κυβέρνηση. Η κ. Λαγκάρντ απέφυγε επιμελώς να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία επιστροφής της τρόικας και το ΔΝΤ περιορίστηκε να διατυπώσει την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει μάλλον στα τέλη της εβδομάδας.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...