Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Σεπ 2011

Κατασχέσεις μισθών για χρέη προς το Δημόσιο Η Εφορία δεσμεύει το τμήμα του εισοδήματος πάνω από € 1.000

Κατασχέσεις μισθών υπαλλήλων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμα και για χρέη χαμηλότερα από τα 500 ευρώ. «Το μέτρο προβλέπεται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Δεν ήταν ποτέ αδρανές, αλλά τώρα χρησιμοποιείται εντατικά», λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ-ΔΟΥ Φ. Σταυράκη σημειώνοντας ότι παράλληλα προχωρούν κατασχέσεις καταθέσεων, κατασχέσεις απαιτήσεων στα χέρια τρίτων αλλά και κατασχέσεις ακινήτων, ανάλογα με το μέγεθος της οφειλής.
Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση των κατασχέσεων μισθών δημοσίων υπαλλήλων, το ποσό που δεσμεύει η Εφορία δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από το 25% του μισθού και μετά την κατάσχεση το εναπομένον ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 1.000 ευρώ. Οι παράμετροι αυτές εφαρμόζονται αφού έχουν αφαιρεθεί τυχόν δόσεις στεγαστικών δανείων που πληρώνονται απευθείας από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης υιοθετούνται αφού νωρίτερα έχει γίνει έγγραφη ειδοποίηση του οφειλέτη, με την οποία ενημερώνεται για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και του παρέχεται προθεσμία - συνήθως δεκαπέντε ημερών- για να ρυθμίσει την οφειλή του. Αν η προθεσμία παρέλθει χωρίς ο οφειλέτης να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του, συνήθως ακολουθεί και νέα ειδοποίηση με κάθε πρόσφορο μέσο (επιστολή, τηλεφώνημα, email) με την οποία ενημερώνεται ότι θα επιβληθούν εις βάρος του μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αν και πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση, η Εφορία προχωρά στην κατάσχεση κινητών και ακίνητων αξιών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 37 δισ. ευρώ οφείλουν 15.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Εντός του Οκτωβρίου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζεται να ενισχυθούν με τη συνδρομή ελεγκτικών εταιρειών και δικηγόρων, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τους οφειλέτες, τους συνυπόχρεους και τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό ώστε να διευκολύνουν τις κατασχέσεις από την πλευρά της Εφορίας.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...