Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


26 Αυγ 2011

SIEMENS Το σκάνδαλο μπήκε και επισήμως στο συρτάρι



Στο συρτάρι μπαίνει και επισήμως το σκάνδαλο της Siemens σε ό,τι αφορά την αναζήτηση ευθυνών εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, καθώς χθες απορρίφθηκε η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με διαρροές και απουσίες από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ...
Η «ταφόπλακα» στη διερεύνηση του σκανδάλου από τη Βουλή μπήκε χθες οριστικά, καθώς ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την παραπομπή των πρώην υπουργών της ΝΔ Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη σε Προανακριτική Επιτροπή. Οι 21 διαρροές και οι 5 απουσίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στην απόρριψη της πρότασης που είχαν υπογράψει 108 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για τη σύσταση Προανακριτικής για τους δύο πρώην υπουργούς.
Ετσι, κλείνει οριστικά gια τη Βουλή το κεφάλαιο της διερεύνησης της υπόθεσης των μαύρων ταμείων της Siemens για την ανάδειξη των ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, που χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού φιάσκου».

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Στην ψηφοφορία που έγινε υπέρ της παραπομπής του κ. Μαρκογιαννάκη (σκέλος C4I) καταγράφηκαν 128 υπέρ, 9 κατά, 10 «παρών», 6 λευκά και 12 άκυρα, ενώ για τον κ. Αλογοσκούφη (σκέλος ΟΤΕ) ψήφισαν 130 υπέρ, 8 κατά, 9 «παρών», 7 λευκά και 11 άκυρα. Ετσι, επί των 149 παρόντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν 21 διαρροές όσον αφορά τον κ. Μαρκογιαννάκη και 19 όσον αφορά τον κ. Αλογοσκούφη, οι οποίοι τελικά δεν παραπέμπονται.
Το ΠΑΣΟΚ χθες δεν διέθετε, ούτως ή άλλως, την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 βουλευτές) για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, καθώς επί συνόλου 154 βουλευτών απουσίαζαν πέντε. Η εξήγηση που δόθηκε από κύκλους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ότι από τους απόντες οι Β. Τόγιας και Θ. Ρομπόπουλος βρίσκονται στο εξωτερικό, οι Δ. Παπουτσής και Σ. Εμινίδης δήλωσαν ασθενείς εξαιτίας τραυματισμού, ενώ για τη Βάσω Παπανδρέου δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση.
Οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν ότι «το ΠΑΣΟΚ, και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, έκανε το παν για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», ενώ κατηγόρησαν τα άλλα κόμματα και «κυρίως τη ΝΔ, και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, ότι δεν συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας».

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ. Πριν από την ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάνοντας λόγο για φαρσοκωμωδία, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε λευκό καταγγέλλοντας διά του Αθ. Παφίλη «διακομματική συγκάλυψη σε ένα διακομματικό και διαχρονικό σκάνδαλο». Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ψηφίσει άκυρο γράφοντας πάνω στα ψηφοδέλτια «Οχι στο κουκούλωμα», ενώ οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ψήφισαν λευκό.

Ο Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ. «Η Βουλή έχει αδυναμία να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, απεικονίζοντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν τόσο η διερεύνηση της υπόθεσης από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όσο και οι προσπάθειες να στοιχειοθετηθούν αδικήματα για τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν, ενώ ήδη πολλά από τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Ο κ. Παπαϊωάννου επέκρινε τη στάση των κομμάτων που αποχώρησαν καθώς, «οι θεσμοί αποδυναμώνονται από την απουσία των κομμάτων από αυτή τη διαδικασία».ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...