Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


25 Αυγ 2011

Ρίξτε τη χοληστερόλη με βρώμη!


Ρίξτε τη χοληστερόλη με βρώμη!


Αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας αρχίστε να τρώτε περισσότερη βρώμη και ξηρούς καρπούς. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα επιστημόνων η οποία διαπίστωσε ότι μια διατροφή που συνδυάζει τροφές οι οποίες μειώνουν τη χοληστερόλη είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την απλή αποφυγή των λιπαρών που συνιστάται σήμερα από τους περισσότερους ειδικούς.
Κατόπιν αυτού οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όποιος θέλει να έχει ελεύθερες αρτηρίες και υγιή καρδιά θα πρέπει να ακολουθεί μια «δίαιτα portfolio» όπως την ονομάζουν, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερα κυρίως σημεία: φυτικά έλαια και στερόλες όπως η
μαργαρίνη· ιξώδεις ίνες όπως η βρώμη, το κριθάρι και το ψύλλιο· ξηρούς καρπούς και όσπρια· σόγια.
Διατροφικές συμβουλές
Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», οι ερευνητές με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Τζένκινς του Πανεπιστημίου του Τορόντο του Καναδά αντί να χορηγήσουν στους συμμετέχοντες ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο προτίμησαν να τους δώσουν γενικές διατροφικές συμβουλές και να τους αφήσουν να καθορίσουν μόνοι την καθημερινή διατροφή τους.
Οι 345 εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη συστήθηκε απλώς να ακολουθήσει διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η δεύτερη πήρε «μαθήματα» διατροφικών συνηθειών με βάση τη δίαιτα portfolio σε δυο συνεδρίες ενώ η τρίτη ακολούθησε πιο εντατικό πρόγραμμα με επτά συνεδρίες για μια περίοδο έξι μηνών.
Υστερα από την πάροδο του εξαμήνου η ομάδα της δίαιτας χαμηλών λιπαρών παρουσίασε μείωση των επιπέδων της LDL ή «κακής» χοληστερόλης κατά 3% ενώ οι ομάδες της διατροφής portfolio παρουσίασαν μείωση κατά 13,1 και κατά 13,6% αντιστοίχως.
Σημαντικά αποτελέσματα
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμα ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους άνθρωποι οι οποίοι ήδη πρόσεχαν τη διατροφή τους και θεωρούν ότι τα ήδη σημαντικά αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο θεαματικά για όσους ακολουθούν εντελώς διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.
Ο Δρ Τζένικινς υποστηρίζει ότι ο καθένας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης του εύκολα και με ελάχιστη προσπάθεια. Αρκεί, όπως λέει, να υιοθετήσει ως πρωινό δημητριακά όπως οι νιφάδες βρώμης ή το ψύλλιο συνοδευόμενα από γάλα σόγιας για να δει σημαντικά οφέλη.
«Για να αυξήσετε τη βρώμη στο διαιτολόγιό σας μπορείτε για παράδειγμα να αλλάξετε το δημητριακό του πρωινού σας και να τρώτε κάποια επιδόρπια που φτιάχνονται από πίτουρο βρώμης με φρούτα και ξηρούς καρπούς» δήλωσε.
Επόμενο βήμα στη μελέτη του είναι να εξετάσει ξανά και σε βάθος χρόνου τους συμμετέχοντες που πήραν διατροφικά μαθήματα με απεικονιστικές τεχνικές ώστε να διαπιστώσει αν οι αλλαγές στις συνήθειές τους επέφεραν βελτίωση της κατάστασης των αρτηριών τους και μείωση των καρδιακών επεισοδίων.ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...