Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


29 Αυγ 2011

Επιχειρησιακές και ψαλίδι σε επικουρικές, ΕΟΠΥ ζητεί η τρόικα

Οι δαπάνες στον τομέα της υγείας, οι συντάξεις και διάφορα εργασιακά θέματα, ήταν τα ζητήματα που εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη. Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη συνάντηση θετική, ενώ τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού, αφού ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της δαπάνης για τα Ταμεία κάτω από 2,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί.

Ο Γ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και ότι σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Επίσης, σύντομα θα ανακοινωθούν και οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία, για την εξάλειψη των ελλειμμάτων ως το 2015, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα για τα ΒΑΕ και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Σχετικά με τις δαπάνες στον τομέα της υγείας, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στη μείωση των γιατρών του ΕΟΠΥ, και των αμοιβών τους. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να μειωθούν οι απασχολούμενοι γιατροί σε 21.000 (από 32.000 σήμερα), ενώ οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ.

Όσον αφορά στις συντάξεις, ζητήθηκε μείωση των επικουρικών, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες με χαρακτηριστικά ενιαία για όλες τις χώρες της ΕΕ. Η τρόικα ζήτησε επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στον εργασιακό τομέα, η τρόικα ζητάει διεύρυνση της ελαστικοποίησης, ιδιαίτερα των αμοιβών, ενώ τέθηκε και το θέμα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει, αντίστοιχα, στις επιχειρησιακές συμβάσεις, μελετώντας "αντιγραφειοκρατικά" μέτρα ενίσχυσής τους (κατάργηση των αιτιολογικών επιθέσεων, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων κ.λ.π.).

Ο Γ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι δεν αμφισβητήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2011 για τα Ταμεία (πλεόνασμα 2,95 δισ. ευρώ στο σύνολο του συστήματος, παρά τα προβλήματα σε τμήματά του, όπως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) καταλήγοντας ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις. «Στη βάση των σημερινών προβλέψεων για την ύφεση και την ανεργία», συμπληρώνει, «δεν θα χρειαστούν ούτε πρόσθετα μέτρα, ούτε πρόσθετα κονδύλια».ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...