Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


22 Ιουλ 2011

Πολύτιμη η ασπιρίνη για τους καρδιοπαθείς


Πολύτιμη η ασπιρίνη για τους καρδιοπαθείς

Οι καρδιοπαθείς δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να σταματούν τη λήψη ασπιρίνης, αφού η διακοπή του φαρμάκου μπορεί να στοιχίσει πολύ σοβαρά στην υγεία τους. Συγκεκριμένα, όπως δείχνει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal», η διακοπή της λήψης ασπιρίνης από τους καρδιοπαθείς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου σχεδόν κατά 2/3.



Εκτιμάται ότι ποσοστό της τάξεως του 50% των ασθενών που λαμβάνουν μακροπρόθεσμα ασπιρίνη, σταματούν τη λήψη του φαρμάκου παρά τις ιατρικές συμβουλές, σύμφωνα με τους ειδικούς του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς. Το γεγονός αυτό τους θέτει σε αυξημένο κατά 60% κίνδυνο εμφάνισης μη θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου, σημειώνεται στη μελέτη.
Τα ευρήματα προέρχονται από μια βρετανική βάση δεδομένων στην οποία περιλαμβάνονταν σχεδόν 40.000 ασθενείς στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί ασπιρίνη από τον θεράποντα γιατρό τους.
Αύξηση των εμφραγμάτων
Όπως προέκυψε, σε περίοδο ενός έτους, για κάθε 1.000 ασθενείς στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί η λήψη ασπιρίνης, καταγράφονταν τέσσερις επιπλέον περιπτώσεις μη θανατηφόρου εμφράγματος μεταξύ εκείνων που είχαν σταματήσει πρόσφατα τη λήψη χαμηλής δόσης του φαρμάκου σε σύγκριση με όσους συνέχιζαν τη λήψη του.
Οι ειδικοί συνιστούν λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης σε όλους τους καρδιοπαθείς με στόχο την πρόληψη του σχηματισμού θρομβώσεων οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακά επεισόδια.
Σύμφωνα με την Ελεν Μέισον από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς «η νέα μελέτη αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση σχετικά με το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η ασπιρίνη ενάντια στην εμφάνιση μελλοντικού καρδιακού επεισοδίου. Ετσι είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι  πολλά άτομα με καρδιοπάθεια δεν λαμβάνουν την ασπιρίνη τους ενώ θα έπρεπε».
Η ειδικός τόνισε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο καλά μελετημένα που διαθέτουν οι γιατροί στο φαρμακευτικό «οπλοστάσιό» τους. Συμπλήρωσε ότι τα οφέλη από τη λήψη ασπιρίνης είναι πολύ μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους. «Μην σταματάτε τη λήψη φαρμάκων χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας» συνέστησε η δρ Μέισον τους καρδιοπαθείς.ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...