Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


28 Ιουλ 2011

Πτώση τιμών σημειωτόν στην αγορά ακινήτων Πέφτουν μόλις 6% φέτος, κατά μέσον όρο, παρά την κρίση

Κατά 6%, μεσοσταθμικά, εκτιμάται ότι έχουν υποχωρήσει οι τιμές στην αγορά ακινήτων σε ετήσια βάση, ωστόσο δεδομένης της βαθιάς ύφεσης που βιώνει η οικοδομή και η ελληνική οικονομία, θα έπρεπε, όπως λένε οι ειδικοί, να έχουν υποχωρήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Με το στοκ των απούλητων ακινήτων να παραμένει στα 150.000 σπίτια, και τις τράπεζες να έχουν στην ουσία παγώσει τις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων - καθώς παρατηρείται αρνητικός ρυθμός (-1,7% φέτος έναντι 3,5% πέρυσι) - οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τιμές θα έπρεπε να είχαν μειωθεί περισσότερο. Και μιλούν για τα γνωστά «παράδοξα» της ελληνικής αγοράς που κρατούν τα ακίνητα στο... ύψος τους, δηλαδή την αντιπαροχή, το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί ακόμη στην οικοδομή (χάρη και στις αντικειμενικές αξίες), τα λιγοστά δάνεια που χρωστούν οι κατασκευαστές στις τράπεζες, καθώς και τη διασπορά του μεγάλου αριθμού απούλητων σπιτιών σε πολλές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που μοιράζει τον κίνδυνο.
Παγκόσμια έρευνα για την αγορά ακινήτων του ξένου οίκου Knight Frank, κάνει λόγο για πτώση κατά 6% σε σχέση με πέρυσι των τιμών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Μελέτη, ωστόσο, της ICAP που δημοσιεύτηκε χθες και αφορά το πώς κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά το 2010, επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η πτώση τιμών στα μεταχειρισμένα ακίνητα ήταν της τάξης του 6%-10%, και στα νεόδμητα μεταξύ 4%-9%. Από τα στοιχεία που επικαλούνται οι δύο μελέτες προκύπτει αυτό που διαπιστώνουν και όσοι παρακολουθούν την αγορά, ότι λογικά θα έπρεπε φέτος, που η ύφεση είναι βαθύτερη από πέρυσι, οι τιμές να υποχωρούν με υψηλότερο ρυθμό, κάτι που όμως δεν συμβαίνει.

Γιατί αντέχουν. Αιτία για την περίεργη ανθεκτικότητα των τιμών είναι, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ότι σαν αποτέλεσμα της μεθόδου της αντιπαροχής με την οποία χτίζουν τόσα χρόνια, οι έλληνες κατασκευαστές δεν εκτέθηκαν ποτέ σε μεγάλο δανεισμό, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. στην Ιρλανδία ή την Ισπανία). Καθώς, λοιπόν, δεν χρωστούν μαζικά σε τράπεζες, δεν χρειάζεται να κάνουν και μεγάλες υποχωρήσεις αναφορικά με τις ζητούμενες τιμές, κι ας διαθέτουν από το 2005 απούλητα 5 έως 10 διαμερίσματα ο καθένας.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...