Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


28 Ιουν 2011

Νέα παράταση στις e-δηλώσεις

Μια ακόμη παράταση στις προθεσμίες για την υποβολή των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων, την τρίτη κατά σειρά, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για όλους τους φορολογουμένους, δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και εισοδηματίες.
Ετσι, παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιουλίου η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω Διαδικτύου - η οποία κανονικά έληγε στις 30 Ιουνίου - για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί όσο γίνεται περισσότερο το σύστημα TΑΧΙSnet αλλά και να διευκολυνθεί το έργο των λογιστών.
Η παράταση αφορά τις ηλεκτρονικές δηλώσεις που υποβάλλουν, επίσης, όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα, γεωργικές δραστηριότητες, εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, συμμετοχή σε εταιρεία με βιβλία Α' Β' Γ' κατηγορίας κ.λπ.
Ταυτόχρονα, παρατείνονται οι προθεσμίες και για μια σειρά από άλλες κατηγορίες, όπως για τη φορολογική αναμόρφωση που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου (έληγε στις 29 Ιουλίου), για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που λήγουν στις 30 Ιουνίου (έχουν λήξει από τις 26 Ιουνίου) και για το ειδικό σημείωμα αυτοελέγχου με τις πρώτες καταληκτικές προθεσμίες να λήγουν στις 18 Ιουλίου.

Αλλεπάλληλες παρατάσεις. Από τον Απρίλιο και μετά, όταν άρχισε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ανακοινώνει αλλεπάλληλες παρατάσεις για την e-υποβολή διαφόρων κατηγοριών. Και αυτό, είτε γιατί κάποιες εφαρµογές δεν ήταν έτοιµες, είτε γιατί ο μεγάλος όγκος δεδοµένων προκάλεσε προβλήµατα (χαµηλές ταχύτητες, διακοπές στο σύστηµα κ.λπ.) καθώς για πρώτη φορά φέτος και το ένα εκατομμύριο των ελεύθερων επαγγελματιών υπέβαλαν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.
Θυμίζουμε ότι η τελευταία παράταση που είχε ανακοινωθεί αφορούσε την e-υποβολή των εντύπων ακινήτων Ε9, η οποία θα ενεργοποιηθεί από την 1η Σεπτεµβρίου με καταληκτική προθεσµία την 30ή Σεπτεµβρίου (αρχικά επρόκειτο να «τρέξει» από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου).
Επίσης, έχουν παραταθεί µέχρι τις 29 Ιουλίου η προθεσµία για την υποβολή των οριστικών δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των καταστάσεων φορολογικής αναµόρφωσης αυτοκινήτων εταιρείας, κινητής τηλεφωνίας και οφειλόµενων φόρων, τις οποίες υποβάλλουν οι λογιστές για λογαριασµό των πελατών τους.

Μέσω λογιστή. Εδώ και έναν μήνα με ειδική ρύθμιση οι φορολογούμενοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο TAXISnet μπορούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέσω ενός λογιστή-φοροτεχνικού, μέσω του δικού του κωδικού πρόσβασης. Στην περίπτωση αυτή, κατά την είσοδο στην εφαρμογή ο λογιστής εισάγει εκτός από τον ΑΦΜ του φορολογουμένου, τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου όπως αυτός εμφανίζεται στο μητρώο ΤΑΧΙS, καθώς και τον αριθμό ειδοποίησης του εκκαθαριστικού σημειώματος Φόρου Εισοδήματος οικονομικού έτους 2010. Ο λογιστής-φοροτεχνικός οφείλει να διατηρήσει στο αρχείο του αντίγραφο της δήλωσης με υπογραφή του πελάτη του, προς δική του εξασφάλιση και απόδειξη της ανάθεσης σε αυτόν της υποβολής δήλωσης.
Τέλος, ο λογιστής-φοροτεχνικός μπορεί να έχει πρόσβαση στη δήλωση τρέχοντος έτους που υπέβαλε οριστικά (για την εκτύπωση αντιγράφων αυτής, του εκκαθαριστικού σημειώματος και των συνυποβαλλόμενων εντύπων) μέχρι και 15 ημέρες μετά την τελευταία καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων 2011 NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...