Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Ιουν 2011

Λίφτινγκ στο αφορολόγητο

Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για φορολογουμένους με παιδιά, έπειτα από αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έκανε στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που έκανε ο υπουργός, το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ αν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί, κατά 4.000 ευρώ αν έχει δύο παιδιά, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία παιδιά και κατά 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.
Τα παραπάνω σημαίνουν ελάφρυνση σε σχέση με τα όσα προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά επιβάρυνση σε κάθε περίπτωση συγκριτικά με τα όσα ίσχυσαν φέτος. Ετσι, το αφορολόγητο όριο που για όποιον έχει ένα παιδί σήμερα είναι 12.500 ευρώ, από το 2012 γίνεται 10.000 ευρώ. Για όποιον έχει δύο παιδιά, από 15.000 ευρώ γίνεται 12.000 ευρώ, για τον τρίτεκνο από 23.500 ευρώ γίνεται 20.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον παιδί από 25.500 ευρώ γίνεται 23.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, φορολογούμενοι με εισόδημα από 14.000 ευρώ και πάνω και με ένα παιδί, θα πληρώσουν του χρόνου επιπλέον φόρο 470 ευρώ σε σχέση με φέτος. Φορολογούμενοι με δύο παιδιά και με εισόδημα από 16.000 ευρώ και πάνω θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 540 ευρώ, με τρία παιδιά και με εισόδημα από 24.000 ευρώ θα καταβάλουν επιπλέον φόρο 750 ευρώ, και οι έχοντες τέσσερα παιδιά και εισόδημα από 26.000 και πάνω, θα καταβάλλουν επιπλέον 650 ευρώ.

Για τα μπλοκάκια. Στο μεταξύ, ανοικτό παραμένει ακόμη το τι θα γίνει με το τέλος επιτηδεύματος για τους φορολογουμένους που αμείβονται με μπλοκάκια και έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, καθώς επίσης και για όσους έχουν σε αδράνεια το δελτίο παροχής υπηρεσιών τους. «Θα δούμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης εάν χρειαστεί να προστεθεί και κάποια άλλη εγγύηση, αυτή θα προστεθεί. Αλλά βεβαίως πρέπει να εφαρμόζεται και η εργατική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει να υποκρύπτεται κάτω από μια σύμβαση έργου, με ελεύθερο επαγγελματία μάλιστα, μια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας χωρίς τις εγγυήσεις αυτής της σύμβασης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επανέλαβε πάντως ότι εξαιρούνται του τέλους επιτηδεύματος όσοι επαγγελματίες με μπλοκάκι δεν έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τροπολογία που θα διευρύνει τις εξαιρέσεις για το τέλος επιτηδεύματος πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτήν, θα εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος όσοι φορολογούμενοι εργάζονται ως «μισθωτοί» αποκλειστικά σε έναν εργοδότη με σύμβαση έργου αορίστου ή ορισμένου χρόνου και αμείβονται με μπλοκάκι, καθώς επίσης όσοι δεν χρησιμοποίησαν τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2010 το δελτίο παροχής υπηρεσιών (βρίσκεται σε αδράνεια). Το ίδιο πιθανώς να ισχύσει για όσους έχουν σύμβαση έργου με το Δημόσιο και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και για τους μισθωτούς που αποκτούν εισοδήματα και από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος ή ατομικής επιχείρησης.

Για τους αναπήρους. Αλλη αλλαγή αφορά τους αναπήρους. Απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όχι μόνο για το επίδομα αναπηρίας που εισπράττουν αλλά εντελώς, οι τυφλοί και οι ανάπηροι με προβλήματα κινητικής αναπηρίας άνω του 80%.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...