Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Μαΐ 2011

Δημόσιο με μισθούς... ιδιωτικούς

Δημόσιο με μισθούς... ιδιωτικούς Μέχρι και 40% αναμένεται να μειωθούν οι αποδοχές των υψηλόβαθμων υπαλλήλων, μέσω της δραστικής περικοπής των περισσότερων επιδομάτων

Τη σταδιακή σύγκλιση των μισθών στον δημόσιο τομέα με αυτούς του ιδιωτικού θα προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, ο σχεδιασμός του οποίου έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή στην οποία
συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκλιση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα υπολογιστεί σε μηνιαίο επίπεδο, αλλά στο σύνολο των ετήσιων αποδοχών, δηλαδή υπολογίζοντας και τον 13ο και τον 14ο μισθό που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα θα περικοπούν σειρά ειδικών επιδομάτων και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό μέρος των γενικών επιδομάτων, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακού, διδακτορικού τίτλου) και το πριμ παραγωγικότητας το οποίο θα συνδεθεί με ομαδικούς και ατομικούς στόχους και θα αποδίδεται ύστερα από αξιολόγηση.
Σίγουρο θεωρείται πως ο μισθός των νεοπροσλαμβανομένων θα είναι ίδιος με αυτόν που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα. Οι μεταταχθέντες από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα λαμβάνουν τις αποδοχές που προβλέπει η νέα τους θέση συνυπολογίζοντας και την προϋπηρεσία.
Σταδιακά θα προσαρμοστούν και οι αποδοχές των εν υπηρεσία δημοσίων υπαλλήλων με αυτές των συναδέλφων τους στον ιδιωτικό τομέα. Με βάση την παραπάνω αρχή, μεταβατικά θα μειωθούν οι αποδοχές όσων δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνουν υψηλά επιδόματα μέχρι και 40%. Για την πλειοψηφία των χαμηλά αμειβομένων υπαλλήλων προβλέπεται μικρή αύξηση στον βασικό μισθό μετά τις καταργήσεις και ενσωματώσεις επιδομάτων, στο πλαίσιο της αναδιανεμητικής πολιτικής του νέου μισθολογίου.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι δεν θα πραγματοποιηθούν περικοπές στο σύνολο του μισθολογικού κόστους, το οποίο υπολογίζεται στα 19 δισ. ευρώ για το 2011. Οι μειώσεις κατά 1 δισ. τον χρόνο μέχρι και το 2014 θα πραγματοποιηθούν από την εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5 και τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων που υπολογίζονται σε 45-50.000 κατ' έτος, για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2013.
Το ενιαίο μισθολόγιο θα ισχύσει και στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, οι οποίοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται σταδιακά από 20-40%.
Παράλληλα, η επιτροπή έχει εισηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες τη διατήρηση των ειδικών μισθολογίων, αλλά την προσαρμογή τους στη λογική του ενιαίου μισθολογίου, γεγονός που σημαίνει ότι αναμένονται περικοπές στους υψηλά αμειβόμενους των ειδικών μισθολογίων από 20-30%.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μόνο έπειτα από αξιολόγηση η ωρίμανση
Διαφορετικές ταχύτητες στην εξέλιξη και την απόδοση της ωρίμανσης των αμοιβών, η οποία θα δίδεται μόνο έπειτα από αξιολόγηση, περιλαμβάνουν εισηγήσεις που κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή για το ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται να δημιουργηθούν δύο κατηγορίες κλιμακίων:
- μία κατηγορία για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής (ΥΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), στην οποία θα υπάρχουν 10 κλιμάκια και θα αξιολογούνται για την απόδοση της μισθολογικής ωρίμανσης κάθε 4 χρόνια
- μια κατηγορία για τους υπαλλήλους Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, στην οποία θα υπάρχουν 14 κλιμάκια και θα αξιολογούνται κάθε 2 χρόνια. Σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο και με δεδομένο ότι θα διαμορφωθούν νέοι εισαγωγικοί και καταληκτικοί μισθοί, θα υπάρχει "ταβάνι" αμοιβής, το οποίο θα μπορεί να το υπερβεί ένας υπάλληλος μόνο αν κριθεί προϊστάμενος και λαμβάνει το επίδομα θέσης.
ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ιση αμοιβή για ίδια δουλειά
Βασική αρχή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων είναι η ίση αμοιβή για ίδια δουλειά. Από την αρχή αυτή δεν θα εξαιρεθούν τα ειδικά μισθολόγια. Οπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο υπ. Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούσης, τα ειδικά μισθολόγια θα διατηρηθούν, αλλά θα προσαρμοστούν στη νέα λογική του ενιαίου μισθολογίου προκειμένου να αμβλυνθούν ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων. Είναι σαφές ότι όσοι συμμετέχουν σε ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, καθηγητές κ.τ.λ.) θα διατηρήσουν σειρά επιδομάτων, αλλά θα αναπροσαρμοστούν οι μισθοί υπαλλήλων που μπορούν να συγκριθούν με συναδέλφους τους άλλων υπουργείων.ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Οι ΔΥ θα μειωθούν μόνο με μείωση της γραφειοκρατίας.

    Η γραφειοκρατία κοστίζει αφάνταστα στο κράτος, παράγει τη διαφθορά, και εμποδίζει την παραγωγή και την ανάπτυξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...