Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


27 Μαΐ 2011

Ψήνουν νέες αυξήσεις στο ρεύµα


Βυθίστηκαν τα κέρδη της ΔΕΗ το πρώτο τρίµηνο του2011 παρά τις νέες τσουχτερές αυξήσεις στα τιµολόγια πουπληρώνουν τα νοικοκυριά από τιςαρχές του έτους. Την ίδια ώρα ωστόσο, νέες ανατιµήσεις στο ρεύµα προαναγγέλλει η διοίκηση της εταιρείας. Αν και τα οικιακά τιµολόγια έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους από 1,6% ώς 13,7% ανάλογα µε την κατηγορία της κατανάλωσης, η επιχείρηση είδε στο πρώτο 3µηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της να µειώνονται κατά 164 εκατ. ευρώ και να κλείνουν µε πτώση 64% (από 257,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 93,3 εκατ. ευρώ φέτος).

Η διοίκηση της ΔΕΗ αποδίδει τη βουτιά στα κέρδη στο ράλι τωντιµών της ενέργειας (πετρελαίου, αερίου κ.λπ.), µαζί µε τις συνεχιζόµενες απώλειες που γνωρίζει το χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης, καθώς πελάτες της ΔΕΗ (εµπορικοί, αλλά πλέον και αρκετοί οικιακοί) αλλάζουν προµηθευτή, επιλέγοντας κάποιον από τους ιδιώτες ανταγωνιστές της που προσφέρουν χαµηλότερα τιµολόγια έως και κατά 15%.

Αυτό προκύπτει από την παρουσίαση χθες των αποτελεσµάτων της ΔΕΗ από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλό της Αρθούρο Ζερβό ο οποίος προανήγγειλε νέες αυξήσεις στα τιµολόγια για τους καταναλωτές το 2012. Παράλληλα, απέδωσε τη συνεχιζόµενη «αιµορραγία» πελατών της επιχείρησης σε στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς λιανικής. «Συγκεκριµένα, καθώς ο εξορθολογισµός των τιµολογίων δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί προκειµένου να αρθούν τα πλεονεκτήµατα των εναλλακτικών προµηθευτών που βασίζονται σε άνισους όρους», όπως είπε, «η αύξηση των πωλήσεων του ανταγωνισµού στη λιανική σε επιλεγµένες οµάδες πελατών, συντέλεσε σε µεγάλο βαθµό στη µείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9%. Εκτιµούµε ότι µε τις προβλεπόµενες προσαρµογές των τιµολογίων το 2012, θα περιοριστούν περαιτέρω οι στρεβλώσεις στη λιανική, στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός υγιούς ανταγωνισµού». Εννοώντας ότι οι αυξήσεις στη λιανική τιµή του ρεύµατος που θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε ταυτόχρονη µείωση των εµπορικών της τιµολογίων, µέτωπο στο οποίο δέχεται ισχυρό ανταγωνισµό από τους ιδιώτες.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ. Οι αυξήσεις των τιµολογίων της ΔΕΗ, σταδιακά από το 2011 έως και το 2013, προβλέπονται και απότο Μνηµόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση µε την τρόικα. Πρόκειται συγκεκριµένα για την υποχρέωση «να αναπροσαρµοστούν τα τιµολόγια ώστε να αντανακλούν το πραγµατικό κόστος».Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγµατεύσεών της µε την τρόικα, και προκειµένου οι αυξήσειςαυτές να µη γίνουν µια και έξω, συµφώνησε να γίνουν σταδιακά, σε δόσεις, µε την πρώτη να έχει ήδη τεθεί σε εφαρµογή από τις αρχές του 2011, τη δεύτερη να γίνεται του χρόνου, και την τρίτη το 2013.

Στο µεταξύ, τα στοιχεία του πρώτου τριµήνου του 2011 δείχνουνότι οι πωλήσεις της ΔΕΗµειώθηκαν αισθητά κατά 360µεγαβατώρες και ένα µικρό αλλά σταθερό ροκάνισµα του µεριδίου της αγοράς απότους ανταγωνιστές της. Συγκεκριµένα, τα συνολικά έσοδά από πωλήσεις ρεύµατος µειώθηκαν κατά 121 εκατ. ευρώ, από 1,3 δισ. ευρώστα 1,2 δισ.

ευρώ, σαν αποτέλεσµα της µείωσης του όγκου των πωλήσεών της κατά 2,8%, λόγω ακριβώς της απώλειας µεριδίου (από το 98,1% το πρώτο τρίµηνο του 201, στο 93,4% το πρώτο τρίµηνο φέτος). Τη µεγαλύτερη πάντως µείωση (16,6%) είχε στις πωλήσεις της προς εµπορικούς πελάτες.

Η ΔΕΗ αποδίδει τη βουτιά στα κέρδη στην αύξηση των τιµών πετρελαίου, αερίου κ.λπ.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...