Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


26 Μαΐ 2011

3% έως 24% η περικοπή συντάξεων μέσω ΛΑΦΚΑ

Τετραπλό ψαλίδισμα στις συντάξεις, περικοπές στο εφάπαξ, αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδομάτων, κλείσιμο των κοινωνικών παροχών και «σκληρή» λίστα υγειονομικών παροχών και φαρμάκων περιλαμβάνει η εξειδίκευση των πρόσθετων μέτρων για τη
δημοσιονομική εξισορρόπηση.
Με βάση τις πληροφορίες αλλά και τις διευκρινίσεις που παρέχονται, σε εξειδίκευση των αρχικών εξαγγελιών για μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, προκύπτει ξεκάθαρα ο στόχος για ανακύκλωση των ενισχύσεων εντός του συστήματος (Ασφαλιστικό, επιδόματα ανεργίας, επιδοτήσεις για κατοικία κ.ά.).
Δηλαδή οι παροχές θα είναι ισοσκελισμένες με τις εισπράξεις (εισφορές). Ετσι το σύστημα θα γίνει αυστηρά ανταποδοτικό, όπου π.χ. ο ΟΑΕΔ θα δίνει επιδόματα με βάση τα έσοδα που θα έχει από τους εργαζομένους (εν ενεργεία), με τους λιγότερους δυνατούς εθνικούς πόρους (μη αναδιανομή μέσω της εφορίας).
Το ίδιο ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ως προς το ύψος των επιδοτήσεων ενοικίου, επιτοκίου στεγαστικών δανείων κ.ά. Ακόμη και για τις κύριες συντάξεις το ποσόν της κρατικής ενίσχυσης θεωρείται πεπερασμένο.
Επειτα από αυτό δεν τίθεται θέμα ενίσχυσης των Ταμείων, του εφάπαξ ή των επικουρικών, τα οποία καλούνται να μοιράσουν τις υπάρχουσες εισφορές. Γι' αυτό και στα δύο τελευταία (εφάπαξ και επικούρηση) θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές.
Με βάση τις χθεσινές αναφορές, τόσο της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη όσο και του υπουργού αναπληρωτή Γ. Κουτρουμάνη, προκύπτει η ακόλουθη βεντάλια μέτρων:
1. Οσοι λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης 6%-14%, πέραν της εισφοράς τύπου «ΛΑΦΚΑ» που καθιερώθηκε πέρσι το καλοκαίρι.
2. Οσοι συνταξιούχοι έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και, ταυτόχρονα, είναι κάτω των 60 ετών -αλλά συνταξιοδοτήθηκαν προαιρετικά- θα πληρώσουν πρόσθετη εισφορά από 6%-10%. Εξαιρούνται όσοι έφυγαν υποχρεωτικά με 35ετία στο 58ο έτος, οι αποστρατευθέντες κ.ά. Στόχος εδώ, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, είναι κυρίως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με εθελούσιες (ΟΤΕ, Ολυμπιακή κ.ά.). Υπάρχουν δηλαδή ακραίες περιπτώσεις, στις οποίες οι περικοπές φτάνουν το 24% (14%+10%).
3. Στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά 3%-10% από την 1η Σεπτεμβρίου.
Μείωση αναλόγως ελλείμματος
4. Από την 1/1/2012 θα αναπροσαρμοστούν (μειωθούν) όλες οι επικουρικές συντάξεις με βάση τα ελλείμματα που θα εντοπιστούν από τις αναλογιστικές μελέτες.
5. Τα εφάπαξ θα μειωθούν από 5% (σε μέσα επίπεδα στο Δημόσιο) έως και 14% στις ΔΕΚΟ (π.χ. τη ΔΕΗ). Ειδικά στο Δημόσιο αναμένεται να ενταχθούν στο Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ) περίπου 60.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ θα εξεταστεί και η αύξηση των υφιστάμενων εισφορών στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από τις αρχές Ιουλίου.
6. Θα εφαρμοστεί πιστά τα πλαφόν των 2.775 ευρώ (ατομικό ΑΕΠ του 1991, αναπροσαρμοσμένο κατά το ποσοστό αύξησης των συντάξεων ενδιαμέσως). Μάλιστα, στο λογαριασμό συνταξιοδότησης της ΔΕΗ (λειτουργεί στο πλαίσιο του ΙΚΑ) διατάχτηκε έρευνα, γιατί αποδίδει συντάξεις πάνω από αυτό το πλαφόν.
7. Για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα συνυπολογίζονται όλα τα εισοδήματα, ακόμη και τα μερίσματα ή οι τόκοι των καταθέσεων (πλην των κοινωνικών επιδομάτων, όπως η ισόβια σύνταξη κ.ά.).
8. Για τους εποχικά απασχολούμενους θα τεθεί πλαφόν στην τακτική, ανά έτος, επιδότηση ανεργίας. Ετσι, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οικοδόμοι κ.ά. δεν θα λαμβάνουν κάθε χρόνο επιδότηση για 5-6 μήνες, αλλά θα τεθεί όριο στην 5ετία (20 μήνες συνολικά).
9. Θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης 1% στους δημόσιους υπαλλήλους (θα αποφέρει 170 δισ. ευρώ), ενώ για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αυτή θα κυμανθεί στο 0,5%+0,5% για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αντίστοιχα, ώστε να φτάσει στο 5% (από 4% σήμερα για εργοδότες και εργαζομένους), κάτι που θα προσφέρει 300 εκατ. ευρώ (σχεδόν 500 εκατ. υπέρ ΟΑΕΔ και από τις δύο πλευρές).
10. Για την επιδότηση από την Εργατική Κατοικία (ενοίκιο και στεγαστικά δάνεια) θα αυξηθεί η προϋπόθεση των ελάχιστων ενσήμων, θα μειωθεί το (ετήσιο) εισοδηματικό όριο για τη συμμετοχή στα επιδοτούμενα δάνεια κ.ά.
11. Θα τεθούν αυστηρά όρια στη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, με στόχο να πέσει το σχετικό ποσοστό, στο σύνολο των συνταξιούχων, στο 10% το 2015 και στο 8% το 2020, από 12% (στο ΙΚΑ) σήμερα.
12. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνει απογραφή σε όλα τα Ταμεία και όσοι ασφαλισμένοι δεν δηλώσουν τραπεζικό λογαριασμό θα τους κοπεί η σύνταξη. «Δεν χορηγήσαμε 7.500 συντάξεις πριν από δύο μήνες σε αναπόγραφους του ΟΓΑ και δεν είχαμε ούτε μία διαμαρτυρία», τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για πλαστές ή συντάξεις «μαϊμού».
13. Καθιερώνεται αρνητική λίστα (μη) συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ επεκτείνεται η υπάρχουσα σε όλα τα Ταμεία.
14. Ενοποιούνται η Εργατική Εστία με την Εργατική Κατοικία και οι θυγατρικές επιχειρήσεις του ΟΑΕΔ.
15. Θα αυξηθούν οι εισφορές στον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ (επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες). *
ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...