Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


29 Μαΐ 2011

Τι προβλέπει το νέο πακέτο λιτότητας των 29 δισ. ευρώ


thumb
Μέτρα - φωτιά, με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο ποσό, προ­βλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Αναλυτικότε­ρα, το πακέτο λιτότητας των 29 δισ. ευρώ του Με­σοπρόθεσμου θα προβλέπει, σύμφωνα με πληρο­φορίες, τα παρακάτω μέτρα:
-Κατάργηση του αφορολόγητου ποσού για 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την εφορία, μεγάλος αριθμός επιτη­δευματιών δηλώνει εισοδήματα που δεν ξεπερνούν το αφορολόγητο ποσό. Εναλλακτικά η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή έκτακτης εισφοράς.

-Μείωση του αφορολόγητου ποσού στα 8.000 ευρώ, από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχετική μελέτη, η οποία θα δείχνει τις ομάδες των υπόχρεων που θα θίγονται από το «ψαλίδι» των 4.000 ευρώ στο αφο­ρολόγητο όριο.
-Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
-Μείωση στα 250.000 ευρώ του αφορολογήτου για τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Σήμερα το αφο­ρολόγητο ποσό είναι 400.000 ευρώ.
-Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012, που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμ­βρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων Ι.Χ. και Δ.Χ.
-Μείωση των αφορολόγητων ορίων που ισχύ­ουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, δωρεά, γονική παροχή ή κλη­ρονομιά. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Προσαυξάνονται δε κατά 25.000 ευρώ για καθέ­να από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και για καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Εξετάζεται τα όρια αυτά να μειωθούν στα επίπεδα των 100.000 - 150.000 ευρώ για κάθε άγαμο και στα επίπεδα των 150.000 - 200.000 ευρώ για κάθε έγγαμο.
-Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντε­λεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τις συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου καθώς και των αυξημένων κατά 40% αφορολόγη­των ορίων που ισχύουν σε όλα τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.
Μετάταξη βασικών αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψη­λό 23%.
Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ανα­ψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα νερά (soft drinks).
Αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύ­ματος, της ύδρευσης, του φυσικού αερίου αλλά και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και των σι­δηροδρόμων.
«Tακτοποίηση» των περίπου 1,2 εκατομμυρί­ων αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας. Η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που θα προ­βλέπουν σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα ανέ­γερσης και διατήρησης αυτών των κτισμάτων.
Σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
«Κόψιμο» επιχορηγήσεων έως και 30% σε φο­ρείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.
Αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλε­ται στις επιχειρήσεις.
Περικοπές φοροαπαλλα­γών. Θα κοπεί το 40% των φο­ροαπαλλαγών (ιατρικά, ενοί­κια, ασφάλιστρα κ.λπ.) για να εξοικονομηθούν 2 - 3 δισ. ευ-ρώ. Σήμερα στοιχίζουν πάνω από 7 δισ. ευρώ. Και εδώ θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, με πιθανή κατάργηση για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 60.000-70.000 ευρώ ετησίως.
«Ψαλίδι» σε κοινωνικά επιδό­ματα και χορήγηση βάσει εισοδη­ματικών και άλλων κριτηρίων, με πιθανό σενάριο τη διατήρηση για όσους φθάνουν στο όριο της φτώχει­ας, ήτοι 6.200 ευρώ ατομικό εισόδημα ή 13.608 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στο Δημό­σιο. Αυτό θα προκαλέσει νέες περικοπές απο­δοχών για τους εργαζομένους στις δημόσιες επιχειρήσεις και στους δημόσιους οργανι­σμούς. Υπολογίζεται ότι το συνολικό όφελος που μπορεί να αποδώσει βάσει της ειδικής έκθεσης των εμπειρογνωμόνων μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 4,6 δισ. ευρώ.
Μείωση των προσλήψεων πέραν του κα­νόνα 1:5, με πιθανό σενάριο το 1:7 ή ακόμα και 1:10, σε συνδυασμό με τις μετα­κινήσεις υπαλλήλων από φορείς ή θέσεις που θα καταργηθούν.
Απολύσεις 150.000 συμβασιούχων που εργάζονται σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανι­σμούς του Δημοσίου. ΤΟ ΠΟΝΤΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...