Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Απρ 2011

Νέο αιματοκύλισμα στη Συρία


Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους από τα πυρά των ενόπλων δυνάμεων που πρόσκεινται στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασάντ κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που διεξήχθησαν σε πολλές πόλεις της Συρίας. Χθες τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. προχώρησαν στη λήψη μέτρων κατά του Συριακού καθεστώτος και κάλεσαν για άλλη μια φορά τον τερματισμό της βίας ενάντια στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Αυτόπτες μάρτυρες άλλα και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία, ανέφεραν ότι πολλοί διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στην πολιορκημένη πόλη Ντέραα απ΄όπου και ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στα μέσα Μαρτίου.
Σήμερα σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που επικαλείται το Associated Press, τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα προστέθηκαν στα ήδη ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που φρουρούν την πόλη.
Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στο κέντρο της πρωτεύουσας,στη Δαμασκό, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
 Αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν και στις πόλεις Χομς, Λατάκια και Μπανίγιας.
Τουλάχιστον 33 πολίτες σκοτώθηκαν στη Ντέραα, 27 έχασαν τη ζωή τους στη πόλη Χομς και δύο στη Λατάκια.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, έκαναν λόγο για 4 στρατιώτες νεκρούς και 3 αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους διαδηλωτές στις πόλεις Ντέραα και Χομς. Επίσης όπως αναφέρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ "ένοπλοι τρομοκράτες" απήγαγαν δύο στρατιώτες.
Σύμφωνα με την Συριακή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σαoυάσια, ο αριθμός των θυμάτων από την έναρξη των κινητοποιήσεων εδώ και 6 εβδομάδες, ξεπερνά τους 500.
Χθες ο Λευκός Οίκος προχώρησε στην επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά του καθεστώτος, ενώ με ανακοίνωσή του κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ, " να αλλάξει πορεία, τώρα ".
Οι κυρώσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στοχοποιούν κυρίως τον αδελφό του προέδρου Άσαντ, Μαχίρ αλ-Άσαντ, που διοικεί την 4η Θωρακισμένη Μεραρχία του στρατού της Συρίας, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την πολιορκία και τις σφαγές των διαδηλωτών στην πόλη Ντεράα. Τα μέτρα που περιλαμβάνουν την προσωρινή δέσμευση των καταθέσεων αλλά και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής μαζί τους από πολίτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνουν ακόμα τον εξάδελφο του προέδρου και διοικητή της Διεύθυνσης Πολιτικής Ασφάλειας, που επίσης ενοχοποιείται για το αιματοκύλισμα στη Ντεράα, Ατίφ Ναίμπ, αλλά και τον διοικητή της Υπηρεσίας Πληροφορίαων Αλί Μαμλούκ.
"Οι ΗΠΑ, καταδικάζουν με σφοδρότητα τη χρήση βίας από την κυβέρνηση της Συρίας ενάντια στο λαό της και την καλεί, όπως και όσους την υποστηρίζουν να σταματήσει άμεσα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Συρίας που θέλουν να εκφράσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ", αναφέρει η δήλωση που συνοδεύει την εξαγγελία των κυρώσεων.
Παράλληλα στο στόχαστρο της αμερικανικής κυβέρνησης μπήκαν και οι Ομάδες Κρούσης των Φρουρών της Ισλαμιστικής Ιρανικής Επανάστασης, που θεωρείται ότι βοηθούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ,να καταπνίξει την εξέγερση.
Επίσης σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας προχώρησαν αργά τη νύχτα της Παρασκευής και οι 27 πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε., που συνεδρίασαν για το θέμα στις Βρυξέλλες, παρουσία της επικεφαλής επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της ένωσης Κάθριν Άστον.
Η Ε.Ε, αποφάσισε σε πρώτη φάση να επιβάλλει καθεστώς εμπάργκο στην πώληση όπλων και πολεμικού τεχνολογικού εξοπλισμού στη Συρία, ενώ τις επόμενες ημέρες όταν και θα πρέπει να υπογραφεί η σημερινή απόφαση, θα εξετασθεί και το ενδεχόμενο άλλων περιοριστικών μέτρων όπως η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, καθώς και η απαγόρευση μετακινήσεων εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων.
Στο εσωτερικό της χώρας, χθες τουλάχιστον 50 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ, στη Συρία, από την πόλη Ραστάν που πολιορκείται από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ, παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο λουτρό αίματος που προκάλεσε το καθεστώς,τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις δεκάδων μελών του κόμματος.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...