Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


28 Απρ 2011

Δίχτυ για τους επιτηδευματίες που δεν μπήκαν στον ΦΠΑ

Πρόστιμα-φωτιά ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης, που δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς ΦΠΑ, αν και είχαν υποχρέωση από 1ης Ιουλίου 2010.
Το κυνήγι των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν εντάχθηκαν σε καθεστώς ΦΠΑ αποτελεί μέρος του τριετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους υπουργούς Οικονομίας, Δικαιοσύνης και
Προστασίας του Πολίτη. Στο 100 σελίδων κείμενο θα αναλυθεί λεπτομερώς το σχέδιο δράσης μέχρι και το 2013, ενώ θα υπάρξει και απολογισμός του 2010.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, με χθεσινή εγκύκλιό του επισημαίνει ότι από 1ης Ιουνίου 2011 όσοι δεν προσκομίσουν στα τμήματα Μητρώου και ΦΠΑ της εφορίας τους το αποδεικτικό υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2010 μέσω του taxisnet, αντιμετωπίζουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, ανάλογα αυτών που επιβάλλονται σε φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ εντός της σχετικής προθεσμίας.
Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή μέχρι και 31 Μαΐου, οπότε λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των σχετικών δηλώσεων, δεν θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.
Οι δηλώσεις που θα υποβληθούν έντυπα στις εφορίες αφορούν: α) Μεταβολή μετάταξης για υπαγωγή σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1.7.2010. β) Περιοδικές δηλώσεις για φορολογικές περιόδους από 1.7.2010 έως 31.3.2011 και γ) Εκκαθαριστικές δηλώσεις για διαχειριστικές περιόδους 2010 και 2011.
Η περίοδος ανοχής χορηγείται λόγω εμπλοκών στο taxisnet, καθώς διαπιστώθηκαν περιπτώσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών, για τους οποίους δεν έγινε αυτόματη μεταβολή στο μητρώο ή πραγματοποιήθηκε καθυστερημένα, καθώς και περιπτώσεις συγγραφέων, καλλιτεχνών και ερμηνευτών έργων τέχνης που έκαναν έναρξη εργασιών πριν από την 1η.7.2010 και δεν υπέβαλαν δήλωση μεταβολών στο Μητρώο, αν και είχαν τέτοια υποχρέωση, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν διπλή ιδιότητα υποκειμένου και απαλλασσομένου.
Με άλλη εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών διευκρινίζεται ότι από 31.3.2011 και μετά, αν διαπιστώνεται παράβαση για εκ παραδρομής αθεώρητα στοιχεία ή εκκρεμούν τέτοιου είδους προγενέστερες υποθέσεις, θα αποτελεί γενική παράβαση (συντελεστής βαρύτητας 3) και δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για αυτοτελείς παραβάσεις. *ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...