Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


31 Μαρ 2011

Οι... γιατροί φταίνε για την επίμονη υπέρταση!

Αν η πίεσή σας είναι επίμονα αυξημένη όποτε την μετράτε σε ιατρείο, μην πάρετε όρκο ότι είστε υπερτασικοί. Μία νέα μελέτη δείχνει ότι το ένα τρίτο των κρουσμάτων επίμονης υπέρτασης οφείλεται στη νευρικότητα που νιώθουν οι ασθενείς όταν βλέπουν τον γιατρό!
Την σχετική μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, οι οποίοι επιστράτευσαν 8.295 ασθενείς με επίμονη υπέρταση – δηλαδή με πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό, η οποία ήταν αδύνατον να ρυθμιστεί με τη λήψη τριών ή
περισσότερων αντιυπερτασικών φαρμάκων.
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσής τους στο ιατρείο και σε 24ωρη καταγραφή της πιέσεώς τους στο σπίτι (γίνεται με τη χρήση ειδικής, φορητής συσκευής).
Αποτέλεσμα: στο 37,5% των περιπτώσεων, οι μετρήσεις της πίεσης στο ιατρείο ήταν μονίμως υψηλές, αλλά στο σπίτι εντελώς φυσιολογικές! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι περισσότεροι από έναν στους τρεις εθελοντές πάσχουν από επίμονη υπέρταση της λευκής μπλούζας (έτσι αποκαλείται η αύξηση της πίεσης που συμβαίνει όταν πηγαίνουμε στον γιατρό).
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Hypertension», οι ασθενείς με αληθινή επίμονη υπέρταση έτειναν να είναι νεώτεροι, άντρες, να πάσχουν επί περισσότερα χρόνια από υπέρταση και να έχουν χειρότερο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου σε σύγκριση με όσους είχαν την «εικονική» υπέρταση της λευκής μπλούζας.
«Χειρότερο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου» σημαίνει λ.χ. ότι κάπνιζαν, είχαν διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη ή άλλους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Όπως επισημαίνουν οι ισπανοί ερευνητές, η επίμονη υπέρταση είναι ένα πρόβλημα που αφορά το 12% του συνολικού αριθμού των υπερτασικών – στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η πίεση μπορεί να ρυθμιστεί με φάρμακα και με τις κατάλληλες προσαρμογές του τρόπου ζωής.
Στην χώρα μας, οι υπερτασικοί υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια, αλλά οι τέσσερις στους δέκα δεν ξέρουν ότι έχουν πίεση, ενώ ένας στους δέκα δεν κάνει τίποτα για να τη ρυθμίσει παρ’ ότι γνωρίζει ότι έχει πρόβλημα.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...