Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


31 Μαρ 2011

Μπλόκο Εφορίας στις συναλλαγές οφειλετών Δηµοσίου



Σε κατασχέσεις ακόµηκαι απαιτήσεων που έχουν από τρίτους οι οφειλέτες του Δηµοσίου προχωρά τώρα το υπουργείο Οικονοµικών. Πρόκειται για έσοδα που αναµένουν να εισπράξουν, για παράδειγµα, επιχειρήσεις από πελάτες τους (άλλες επιχειρήσεις) για την πώληση των προϊόντων τους, τα οποία τα κατάσχει η Εφορία γιατί οι πρώτες έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το Δηµόσιο.

Ηδη οι πρώτες κατασχέσεις αφορούν προµηθευτές δύο µεγάλων αλυσίδων σούπερ µάρκετ, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσµα χρέη προς το Δηµόσιο συνολικού ύψους 66,6 εκατ. ευρώ, τακτικήπου πρόκειται σύντοµα να επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις,όπως σεκαταστή µαταηλεκτρικών ειδών. Το υπουργείο Οικονοµικών επέδωσε στιςσυγκ εκριµένες αλυσίδες,µέσω τωνΔΟΥ, κατασχετήρια για τα χρήµατα που αυτές πρέπει να καταβάλουν προς τους συγκεκριµένους προµηθευτές.Ετσι, τα ποσά δεν θα καταβληθούν στους προµηθευτέςαυτούς, αλλά θα εισπραχθούν από τοΔηµόσιο, στο πλαίσιο εξόφλησης τωνληξιπρόθεσµων οφειλών τους.

Η πρακτική, που ονοµάζεται «κατάσχεση απαιτήσεων εις χείραςτρίτων», αναµένεται να επεκταθεί σε πολλούς τοµείς της λιανικής, όπως για παράδειγµα στις αλυσίδες ηλεκτρικών καιηλεκτρονικώνειδών, στις εταιρείες µηχανολογικού εξοπλισµού κ.λπ.

άρχη ΆΠΟ ΜΈΓΆΛΗ άλυςιδά. Η αρχή έγινε από µεγάλη αλυσίδα σούπερ µάρκετ, και αφορούσε 290 προµηθευτέςτης, πουχρωστούν προς το Δηµόσιο ποσά ύψους 28,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία σούπερ µάρκετ παρέλαβε από τις αρµόδιες ΔΟΥ κατασχετήριαγια τα χρήµατα αυτά και δεσµεύθηκε µε δήλωσή της στις 28 Μαρτίου να καταβάλει άµεσα στο Δηµόσιο ποσό 1,1 εκατ. ευρώ που αφορά εξόφλησητρεχουσών υποχρεώσεών της προςτους συγκεκριµένους προµηθευτές.

Επίσης, δεσµεύθηκεότι θααποδίδει µελλοντικά στην Εφορία και κάθε άλλο ποσό που κανονικά θα έπρεπε νακαταβάλει για πληρωµές στους290 αυτούςπροµηθευτές της,µέχρι εκείνοι να εξοφλήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους προς το Δηµόσιο.

Επίσης, στις 24 Μαρτίου επιβλήθηκε δεύτερη κατάσχεση εις χείρας άλλης µεγάλης αλυσίδας, που αφορά 302 προµηθευτές της - οφειλέτες τουΔηµοσίου, µε συνολικά χρέη 38,12 εκατ. ευρώ.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες,οι περισσότεροι από τους προµηθευτές αυτούς είναι µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις παραγωγής τροφίµων, βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, έχουν δραστηριότητα τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική και ασχολούνται µε τυποποιηµένα τρόφιµα όπως λαχανικά, φρούτα κ.λπ.

κάι άλλές κάτάςχέςέις. Το υπουργείο Οικονοµικών σκληραίνει τη στάση του απέναντι σε όσους χρωστούν στοΔηµόσιο, µεστόχο να εισπράξει τις ληξιπρόθεσµες οφειλές που συνολικά ανέρχονται σε 37 δισ.ευρώ, και να αντιµετωπίσει την υστέρηση των εσόδων.

Σηµειωτέον ότι ο νόµος για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής θεσπίζει ως διαρκές και εποµένως ως συνεχές αυτόφωρο, το αδίκηµα της µη καταβολής ληξιπρόθεσµων χρεών προς το Δηµόσιο για διάστηµα 20 µηνώναπό τότεπου παρήλθε χρόνος 4 µηνών από την ηµεροµηνία που αυτά κατέστησαν ληξιπρόθεσµα. Δηλαδή, αν ένα χρέος έγινε ληξιπρόθεσµο στις 31/1/2011, τότε από 1/6/2011 αρχίζει να µετράει το 20µηνο του Αυτοφώρου, που λήγει στις 28 Μαρτίου 2012. Για ληξιπρόθεσµες οφειλές ως 5.000 ευρώ, ποινικό αδίκηµα δεν υπάρχει. Για οφειλές πάνω από τα 5.000 ευρώ οι ποινές φυλάκισης είναι από 6 µήνες έως και 3χρόνια.

Οσο για το πώς ασκείται η ποινική δίωξη, ο έφορος υποβάλλειαίτηµα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος την ασκεί. Αν ηαίτηση υποβληθείεντός των 20 µηνών, τοαδίκηµα είναι αυτόφωρο και ο εισαγγελέας κρίνει αν θα τον παραπέµψει να δικαστεί χωρίς καµία προδικασία, συνήθως σε δικάσιµο έπειτα από 15 ηµέρες.NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...