Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


27 Φεβ 2011

Τουρκικό σουλάτσο στο Αιγαίο


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ


Νέα προγραμματισμένη πρόκληση από αέρα και θάλασσα θα σημειωθεί την προσεχή Δευτέρα στο Αιγαίο. Τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος και πλοίο (πιθανότατα η κορβέτα «Μποντρούμ») θα βρεθούν και πάλι στο Αιγαίο με την ανοχή της Ελλάδος.
Θα «οργώσουν» τα Δωδεκάνησα και θα φτάσουν μέχρι και την Κύπρο παραβιάζοντας τα εθνικά
θαλάσσια σύνορά της και όλα αυτά με την απρόσμενη σιωπή της Αθήνας. Το τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος ενδέχεται να πραγματοποιήσει και οριακή υπέρπτηση πάνω από τη νότια Κύπρο.
Και όλα αυτά θα συμβούν με καμουφλάζ το ΝΑΤΟ. Βέβαια η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν έχει κανένα λόγο να ανεχτεί την οποιαδήποτε συμμαχική δραστηριότητα στο εθνικό θαλάσσιο χώρο της. Και ενώ το γνωρίζει η Αθήνα, δεν αντέδρασε απαιτώντας να ακυρωθεί το Νατοϊκό σήμα για την εν λόγω επιχείρηση.
Η Αθήνα αναμένεται βέβαια κατόπιν εορτής να επιδώσει και πάλι διάβημα στην Άγκυρα για τη μη αβλαβή διέλευση του πλοίου της από το Αιγαίο. Όπως ακριβώς έγινε και στις 9 Φεβρουαρίου. Δηλαδή θα ξαναγίνουμε στο ίδιο έργο θεατές…

Το τουρκικό αεροσκάφος θα πετάξει στο Αιγαίο για να εκτελέσει Νατοϊκή επιχείρηση καθώς η Ελλάδα το επέτρεψε και δεν προσφέρθηκε εκείνη να το πράξει. Επιπροσθέτως, η τουρκική κορβέτα θα βρεθεί στο Αιγαίο συνοδεύοντας το αεροσκάφος της σε ρόλο έρευνας και διάσωσης ενώ αυτή ανήκει στην ελληνική δικαιοδοσία.
Πίσω από αυτές τις εξελίξεις υπάρχει ένα παρασκήνιο που δημιουργεί εύλογα και πολλά ερωτηματικά για τη σιωπηρή στάση της Ελλάδος, ενώ θα μπορούσε εύκολα να ματαιώσει τα υποχθόνια σχέδια της Άγκυρας που αμφισβητεί τη δικαιοδοσία της Ελλάδος και επιδιώκει ενεργό ρόλο στο Αιγαίο.
Η μεθόδευση που προηγήθηκε ήταν μεγάλη και γινόταν σταδιακά.
Ο «Αδέσμευτος Τύπος» στις 25-4-10 απεκάλυψε τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας να βάλει «πόδι» στο Αιγαίο και να λειτουργεί ως «χωροφύλακας» στη ΝΑ Μεσόγειο. Για να εξυπηρετήσει αυτούς τους σκοπούς δημιούργησε μία εθνική επιχείρηση την «Mediterranean Shield» κατά της τρομοκρατίας, ενώ ήδη για την ίδια περιοχή το ΝΑΤΟ είχε την επιχείρηση Active Endeavour .
Για τη δική της επιχείρηση η Άγκυρα είχε χωρίσει τη Μεσόγειο σε θαλάσσια τμήματα που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς της. Αυτός ο χάρτης ταυτιζόταν με το διεθνή μετεωρολογικό χάρτη.
Το ΝΑΤΟ για την Active Endeavour είχε χωρίσει τη Μεσόγειο επίσης σε τμήματα αλλά όμως δεν θίγονταν τα συμφέροντα της χώρας μας. Άφηνε εκτός δράσης της επιχείρησης το Αιγαίο.
Άγνωστο για ποιο λόγο κάποια στιγμή ο χάρτης της τουρκικής επιχείρησης στη Μεσόγειο μπήκε ως… παράρτημα στη Νατοϊκή επιχείρηση. Υποτίθεται για περισσότερες λεπτομέρειες αν χρειάζονταν. Η Αθήνα δυστυχώς δεν αντέδρασε.
Αυτή τη στιγμή στη Νάπολη διευθυντής επιχειρήσεων στο Νατοϊκό υποστρατηγείο είναι Τούρκος. Τέλη Ιανουαρίου εκδόθηκε σήμα από το ΝΑΤΟ ότι θα επιχειρήσει στις 9 και 28 Φεβρουαρίου στο ΝΑ Αιγαίο τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος για τις ανάγκες της Active Endeavour. Ο χάρτης όπου το τουρκικό αεροσκάφος θα επιχειρεί κατά της τρομοκρατίας είναι εκείνος της τουρκικής επιχείρησης «Mediterranean Shield» και όχι ο πρωτεύον της Νατοϊκής επιχείρησης Active Endeavour. Μάλιστα η Νάπολη γνωστοποιούσε ότι η τουρκική κορβέτα «Μποντρούμ» θα επιχειρεί στο Αιγαίο παράλληλα με το τουρκικό αεροσκάφος σε ρόλο έρευνας και διάσωσης.
Αυτό το σήμα, με ό,τι εντυπώσεις δημιουργεί, το πήραν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ …
Δυστυχώς η Αθήνα δεν ζήτησε ακύρωση του σήματος. Άγνωστο γιατί…
Όπως φαίνεται στο Νατοϊκό σήμα (που έχει στη διάθεση του ο «ΑΤ») το τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος καθορίζεται να καλύψει την περιοχή που ορίζεται ανατολικά του 2722Ε (ο μεσημβρινός που διέρχεται από την περιοχή Καρπάθου), βόρεια του παραλλήλου 3340N και δυτικά του μεσημβρινού 3216E χωρίς κανένα περιορισμό ή προϋποθέσεις. Η καθοριζόμενη περιοχή συμπεριλαμβάνει μεγάλη περιοχή της ελληνικής και αλλά και της κυπριακής επικράτειας.ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...