Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


27 Φεβ 2011

Στο 20% οι επικουρικές και χωρίς μελέτες!



Νέο ασφαλιστικό φέρνει από το 2012 το 4ο μνημόνιο, με «αφορμή» τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες περικοπές θα πρέπει να γίνουν ανυπερθέτως από την 1/1/2012 ακόμη και χωρίς να προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες!
Πρόκειται για αποκάλυψη - βόμβα (περικοπές ακόμη και χωρίς μελέτες βιωσιμότητας), που κρύβεται στα «ψιλά γράμματα» του «νέου» μνημονίου και μάλιστα συνδυάζεται με την εκταμίευση της 8ης δόσης του δανείου από την τρόικα τον Μάρτιο του 2012.
Το ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις θα συνοδευτεί από σαρωτικές ενοποιήσεις με ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και ο νόμος θα γίνει αυτή τη φορά από κοινού με την τρόικα!
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη ότι οι επικουρικές συντάξεις θα πέσουν από τα μέσα επίπεδα του 35-40% του μισθού που είναι τώρα, στο 20%.
Για το λόγο αυτό «μπήκε» και η πρόβλεψη ότι αν δεν είναι έτοιμες οι μελέτες, οι μειώσεις θα γίνουν έτσι κι αλλιώς από την 1/1/2012.
Η αποκάλυψη για την «προαποφασισμένη» μείωση των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται στο δεύτερο μεταφρασμένο κείμενο του μνημονίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, με χρονοδιαγράμματα για τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση.
Στο κείμενο γίνεται διπλή αναφορά για τη μεταρρύθμιση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης. Στη μεν πρώτη (σελ. 19) επισημαίνεται ότι θα πρέπει να μειωθούν τα ταμεία, να «εξαφανιστούν» τα ελλείμματα και να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ώστε να είναι ανάλογες των εισφορών. Πιο κάτω, όμως (σελ. 35), γίνεται εκ νέου αναφορά και επισημαίνονται, επί λέξει, τα εξής: «Η κυβέρνηση παγώνει τις επικουρικές, περιορίζει τα ποσοστά αναπλήρωσης στη βάση της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη δεν είναι έτοιμη, τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2012 προκειμένου να αποφευχθούν ελλείμματα».
Το αν θα έχουν γίνει οι μελέτες για 40 επικουρικά ταμεία έως τον Σεπτέμβριο που προβλέπει το μνημόνιο, μπορεί να το αντιληφθεί κανείς από το γεγονός ότι μόλις χθες επικυρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεσή τους και μάλιστα η εταιρεία «Prudential» του κ. Μαργιού που πήρε την ανάθεση (μετά και την αποχώρηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου) θα πρέπει να παραδώσει σε 30 μέρες (!) από σήμερα (τέλος Μαρτίου) τη μελέτη για το επικουρικό του ΙΚΑ. Παρόμοια (του 2007) έγινε σε έξι μήνες!ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...