Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


31 Δεκ 2010

«Αστέρια» του θεάματος στο δόκανο του ΣΔΟΕ Τέσσερις διασημότητες του ελληνικού θεάματος βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών, αφού προκύπτει αναντι­στοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με την ακίνητη περιουσία τους

Στις αρχές του νέου χρόνου οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εξοπλίζονται με σύγχρονα μέσα ελέγχων.
Στις αρχές του νέου χρόνου οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εξοπλίζονται με σύγχρονα μέσα ελέγχων.
Τέσσερις διασημότητες της ελληνικής σόουμπιζ έχουν μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, αφού, στην περίπτωσή τους, εμφανίζεται κραυγαλέα αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και της πραγματικής ακίνητης περιουσίας τους.
Τα τέσσερα «αστέρια» του θεάματος μαζί με ακόμη 10 επιχειρηματίες συγκροτούν αυτή τη στιγμή τη «λίστα» στην οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, κάνοντας φύλλο και φτερό φορολογικές δηλώσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Και οι 14 περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως «πολύ σοβαρές υποθέσεις», αφού σπίτια και άλλα ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία τους παραπέμπουν σε βαθύπλουτους, στάτους που δεν προκύπτει από τα εισοδήματα που δήλωναν. Εκτός των φορολογικών τους δηλώσεων και ειδικότερα των διαδοχικών Ε9, ελέγχονται οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, όλες οι διατραπεζικές πράξεις, αλλά και οι εγγραφές ιδιοκτησίας ακινήτων, σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Στόχος και... διαρρηκτών
Για την πρώτη από τις 4 υποθέσεις, γνωστού πρώην μοντέλου-τηλεπαρουσιάστριας, αφορμή για τους ελέγχους έδωσε η κατοχή πανάκριβου σπιτιού με πισίνα, για το οποίο είχε δημοσιευτεί αγγελία πώλησης στην τιμή των 5 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα απασχόλησε τη δημοσιότητα όταν έγινε στόχος διαρρηκτών.
Οι τρεις άλλες υποθέσεις αναφέρονται σε αστέρες του τραγουδιού, ένας εκ των οποίων έχει απασχολήσει ξανά τις φορολογικές αρχές για τη συμμετοχή του σε συναυλίες χωρίς έκδοση παραστατικών. Στην περίπτωσή του ξεσκονίζονται κυριολεκτικά οι δηλώσεις εισοδήματος και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες (εκμετάλλευση κέντρων κ.λπ.), καθώς και η προέλευση χρημάτων που τοποθέτησε κατά την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο.
Εξίσου τρανταχτή είναι η περίπτωση δημοφιλούς τραγουδίστριας με πολύχρονη θητεία, που, άγνωστο για ποιο λόγο, γίνεται αντικείμενο έρευνας του ΣΔΟΕ, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές της «δυσκολίες» είναι γνωστές και απασχόλησαν στο παρελθόν τηλεοπτικές εκπομπές και περιοδικά που ασχολούνται με τα «προσωπικά» των καλλιτεχνών.
Η τέταρτη και τελευταία περίπτωση σχετίζεται επίσης με δημοφιλή τραγουδιστή, ιδιαίτερα αγαπητό στο νεανικό κοινό, που επίσης μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει αφορμή για έρευνες στα εισοδήματά του.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρκούνται σε απλές καταγγελίες για να διερευνήσουν μια υπόθεση, παρά το γεγονός ότι κάνουν συνεχώς προληπτικούς ελέγχους. Σε ειδικές περιπτώσεις συνδυάζουν και άλλες παραμέτρους, κυρίως τι δηλώνουν ως εισόδημα οι ελεγχόμενοι και αν αυτό μπορεί να δικαιολογήσει τα «γνωστά» περιουσιακά στοιχεία τους.
Εκτιμάται ότι ο έλεγχος για τους 4 καλλιτέχνες και τους επιχειρηματίες του νέου αυτού «πακέτου» υποθέσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Η διαδικασία, εφόσον προκύψουν στοιχεία και επιβεβαιωθούν πράξεις φοροδιαφυγής, προβλέπει την παραπομπή, αρχικά, από το ΣΔΟΕ των πορισμάτων των ελέγχων στις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε να πληρωθούν οι πραγματικοί φόροι και τα πρόστιμα, ενώ για όσες άλλες πράξεις οικονομικού εγκλήματος προκύψουν, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα.
Πρόστιμα 8 δισ. €
Μετά τους ελέγχους μεγάλων φοροφυγάδων, που δήλωναν αδυναμία πληρωμής φόρων και έκαναν φορολογικές δηλώσεις... υπαλλήλου (!), ενώ έχουν στην ιδιοκτησία τους κότερα, πανάκριβα αυτοκίνητα και βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη, το ΣΔΟΕ παραπέμπει σωρεία υποθέσεων στις αρμόδιες Εφορίες και στους εισαγγελείς. Εκτιμάται από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ ότι μόνο από τα πρόστιμα, που το 2009 ήταν 1,5 δισ. ευρώ και φέτος 4,5 δισ. ευρώ, θα φτάσουμε τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, στα 8 δισ. ευρώ!
«ΡΑΜΠΟ» ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Να εμπεδωθεί ότι οι φοροδιαφεύγοντες, πλέον, θα πληρώνουν»
Οπως εξήγησε στο «Εθνος της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος των ελεγκτικών υπηρεσιών «με τους συνεχείς ελέγχους, τόσο τους δειγματοληπτικούς, όσο και στους ειδικούς, το ΣΔΟΕ αποβλέπει τόσο στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, όσο και στην εμπέδωση από τους πολίτες ότι τερματίζεται οριστικά ένα καθεστώς ατιμωρησίας και καταλήστευσης του δημόσιου χρήματος και ότι πλέον οι φοροδιαφεύγοντες πληρώνουν»!
Οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ στελεχώνονται αρχές του νέου χρόνου και εξοπλίζονται με σύγχρονα μέσα ελέγχων, που θα εξασφαλίζουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Η έρευνα, ο εντοπισμός και η καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), οι απάτες και παρατυπίες, οι παραβάσεις που σχετίζονται με προμήθειες, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, οι παράνομες χρηματιστηριακές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και γενικά οι οικονομικές απάτες σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΕ, ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσης, είναι στα βασικά καθήκοντα του ΣΔΟΕ.
Επίσης, η έρευνα, αποκάλυψη και καταπολέμηση παράνομων συναλλαγών, απατών και δραστηριοτήτων που διενεργούνται με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, του διαδικτύου και νέων τεχνολογιών.
Ο προληπτικός έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας καθώς και ο προσωρινός φορολογικός έλεγχος, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στον ΦΠΑ, καθώς και ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας.
Η πρόληψη, δίωξη και καταπολέμηση άλλων παραβάσεων, όπως παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και εκρηκτικών, πρόδρομων και ψυχοτρόπων ουσιών, τοξικών και επικίνδυνων ουσιών (ραδιενεργά και πυρηνικά υλικά, τοξικά απόβλητα κ.λπ.), αρχαιοτήτων και πολιτιστικών αγαθών.
Η επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου με διενέργεια ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Η προστασία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, του αιγιαλού και της παραλίας, ως και των ανταλλάξιμων και δημόσιων κτημάτων, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, από τις αυθαίρετες καταπατήσεις και κατασκευές επ’ αυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...