Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


29 Δεκ 2010

«Αποστρατικοποιείται» το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σχέδιο ριζικών αλλαγών στη λεωφόρο Κατεχάκη με τη δημιουργία νέων πολιτικών υπηρεσιών που θα «παρακάμπτουν» την ΕΛΑΣ σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για ενα σχέδιο ουσιαστικής «αποστρατικοποίησης» του υπουργείου και μίας προσπάθειας να έχει δομή
παρόμοια με αυτή του Εθνικής Αμύνης. Ανάμεσα μάλιστα στα άλλα θα προβλέπεται η δημιουργία ειδικών πολιτικών υπηρεσιών χάραξης αντιεγκληματικής πολιτικής αλλά και μίας που θα ελέγχει τις επιλογές των ηγεσιών της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής κλπ. Για την στελέχωση των νέων υπηρεσιών πιθανόν θα χρησιμοποιηθούν υπάλληλοι από άλλες κρατικές υπηρεσίες μέσα από τις μετατάξεις.
Οπως ανέφερε προς το «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «κρίσιμες υπηρεσίες του Υπουργείου όπως αυτες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Οικονομικών, Προμηθειών, το Γραφείο Νομικού Συμβούλου κι αλλες ανήκουν τυπικά και ουσιαστικά στην ΕΛΑΣ. Υπεύθυνοι τους είναι αξιωματικοί της Αστυνομίας. Οποιαδήποτε ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις επιλογές αξιωματικών της ΕΛΑΣ, με αποτέλεσμα να επικρατεί δυσκαμψία, καθυστερήσεις, ενώ ορισμένες φορές και σκοπιμότητες ενστόλων. Επιπλέον πέρα από τον υπουργό, τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου δεν υπάρχει καμιά πολιτική δομή για να ελέγχει τις επιλογές των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής. Σχεδιάζαμε τη μεταγκατάσταση μιας υπηρεσίας από το κέντρο της Αθήνας στο Χαλάνδρι και έχει ανακύψει σειρά προβλημάτων από επιλογές αξιωματικών που λαμβάνουν τις αποφάσεις».
Ετσι λοιπόν έχει ήδη ληφθεί μια αρχική απόφαση να δημιουργηθούν αντίστοιχα τμήματα και γραφεία Οικονομικών, Νομικών Υπηρεσιών, Στρατηγικού Σχεδιασμού. Διεθνών Σχέσεων κλπ που θα στελεχωθούν αυστηρα από πολιτικό προσωπικό τα οποία _ όπως έλεγε στέλεχος του Υπουργείου _ «θα διευκολύνουν τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας και θα επιταχύνουν σειρα κρίσιμων διαδικασιών».

Παραλληλα θα έχουν στόχο μια ευρύτερη πολιτική εποπτεία στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τη χάραξη μιας γενικότερης πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας. Τα γραφεία αυτά δεν θα έχουν καμιά σχέση με τη δομή της ΕΛΑΣ και θα ελέγχονται μόνο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...