Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


30 Δεκ 2010

Προβλέπεται σε νομοσχέδιο Κάρτα εργασίας για όλους το 2011 Ο αριθμός είναι ταυτόσημος με εκείνον του ΑΜΚΑ

Η καθιέρωση κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις άμεσα και στη συνέχεια η μείωση των εισφορών αποτελούν τα δύο μέτρα που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται σε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης .

Με τη νέα κάρτα θα καταγράφεται η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου καθώς και
το ωράριο εργασίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα καταχωρούνται στο κεντρικό σύστημα και θα υπάρχει διασύνδεση του ΙΚΑ, του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει υπουργική απόφαση, που θα καθορίζει τις επιχειρήσεις που θα έχουν σε πρώτη φάση τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση και θα προσδιορίζει τα πρόστιμα και το ποσοστό της έκπτωσης στις εισφορές. Το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Ιούλιο. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν την κάρτα εργασίας να έχουν έκπτωση 10% επί των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών). Μέσα στην επόμενη τριετία η έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές θα φθάσει το 25%, υπό την προϋπόθεση πως θα αποδώσουν τα μέτρα για την καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής.

Ο αριθμός της κάρτας είναι ταυτόσημος με εκείνον του ΑΜΚΑ και παρέχεται η δυνατότητα της ταυτόχρονης παρακολούθησης από το κεντρικό σύστημα που συνδέει το ΙΚΑ, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο θεσμοθετείται υποχρέωση του ΣΕΠΕ να επιβάλλει κυρώσεις και για την ανασφάλιστη εργασία. Περιγράφεται ακόμη ο ρόλος του Σώματος Επιθεωρητών για την υπογραφή των επιχειρησιακών ή και κλαδικών συμβάσεων ο οποίος θα είναι συμβουλευτικός. Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, το ΣΕΠΕ θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της τήρησής τους.
Με το νέο σχέδιο νόμου η παλιά επιχειρησιακή γραμμή καταγγελιών εξελίσσεται σε κέντρο που θα υποδέχεται και θα αξιολογεί καταγγελίες σε 24ωρη βάση ενώ θα παρέχει ενημέρωση σε εργαζομένους και εργοδότες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή ατυχημάτων, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...