Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


25 Νοε 2010

Μετατάξεις και στο βάθος... απολύσεις

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί για την κυβέρνηση η εφαρμογή της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» που ισχύει στον δημόσιο τομέα, λόγω Μνημονίου, τα τρία επόμενα χρόνια.

Εκφράζονται φόβοι από εκπροσώπους εργαζομένων ότι, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η εφαρμογή της αναλογίας «ένα προς πέντε» για τις προσλήψεις στις οποίες προσμετρούνται και οι μετατάξεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από όλα τα ΝΠΙΔ -σύμφωνα με την τρόικα- μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου.
Φόβοι από εκπροσώπους εργαζομένων για απολύσεις υπαλλήλων αορίστου
 χρόνου
Φόβοι από εκπροσώπους εργαζομένων για απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο αριθμός των μετατασσόμενων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ξεπερνά τις κενές θέσεις που έχουν υπολογιστεί με βάση τις αποχωρήσεις που έγιναν μέχρι το τέλος του 2010. Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν κάθε πιθανότητα να πραγματοποιηθεί η παραπάνω εκδοχή, αλλά προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.
Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και ότι θα υπολογίζονται ως προσλήψεις μόνον οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ, παρά το γεγονός ότι η τρόικα θεωρεί πως κάθε μετάταξη από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπολογίζεται ως πρόσληψη. Ποιο είναι όμως το σενάριο το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε απολύσεις;
Μετατάξεις και στο βάθος... απολύσεις
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, ο αριθμός των προσλήψεων κάθε έτους θα ισούται με το ένα πέμπτο των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν καταγραφεί στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου. Εκτιμάται ότι το 2010 θα αποχωρήσουν περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι, άρα θα μπορούν να προσληφθούν περίπου 8.000 υπάλληλοι το 2011.
Στις προσλήψεις θα πρέπει να υπολογιστούν και οι μετατάξεις από τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ, που μπορεί να φτάσουν τις 3.000. Μόνο από τις δημοτικές επιχειρήσεις που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να μεταταγούν περίπου 9.000 υπάλληλοι στους δήμους μέχρι τον Απρίλιο του 2011.
Σύμφωνα με το σενάριο θα υπάρχουν 12.000 μετατάξεις που θα μετρούν ως προσλήψεις για μόλις 8.000 κενές θέσεις.
Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν κυριολεκτικά «στον αέρα» περίπου 3.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι πιθανότατα θα απολυθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα διεκδικούν τον διορισμό τους και χιλιάδες επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, των οποίων οι τοποθετήσεις θα γίνονται με «δόσεις» ανά εξάμηνο και μέχρι το τέλος του 2013.
Αναθεωρημένο μνημόνιο
Τέλος οι προσλήψεις το 2011
Κλείνει οριστικά η πόρτα των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2011, μετά τον υπολογισμό των μετατάξεων από τις ΔΕΚΟ, στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα. Για τους εκπροσώπους της τρόικας, στον αριθμό των προσλήψεων υπολογίζονται οι μετατάξεις προσωπικού απ΄ όλα τα ΝΠΙΔ προς τον στενό δημόσιο τομέα. Θα ξεκαθαριστεί ποια εκδοχή μετατάξεων θα καταμετρηθεί τελικά στις προσλήψεις, από το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου που θα υπογραφεί σε λίγες ημέρες από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικα. Στον αριθμό των αποχωρησάντων του 2010 θα υπολογίζονται και οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποτέλσμα να αυξηθεί ο αριθμός των προσλήψεων για το 2011. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως ακόμα και αν υπάρξει αριθμός μετατασσόμενων για τον οποίο δεν υπάρχουν κενές θέσεις, τότε δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά θα καθυστερήσουν οι μετατάξεις και θα υπολογιστούν στον αριθμό προσλήψεων του επόμενου έτους.
ΟΤΑ
Μετακινήσεις 50.000 υπαλλήλων
Περισσότερες από 50.000 θα είναι οι μετατάξεις του προσωπικού μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Οι μετακινήσεις υπαλλήλων θα πραγματοποιηθούν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις. Δέσμευση της κυβέρνησης αποτελεί η τοποθέτηση των μετατασσόμενων σε συναφείς θέσεις εντός του νομού που ήδη απασχολούνται. Σαρωτικές θα είναι και οι αλλαγές για τους υπαλλήλους στα 6.000 ΝΠΔΔ των δήμων και στις δημοτικές επιχειρήσεις, που θα συγχωνευτούν σε 1.500 μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Τουλάχιστον 9.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου των δημοτικών επιχειρήσεων θα μεταταγούν στους δήμους.
Ο «Καλλικράτης» θα αποτελέσει «οδηγό» αλλαγών και στον δημόσιο τομέα, με την εφαρμογή του σχεδιασμού για τον «Καλλικράτη στο κράτος» που προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο «Καλλικράτης στο κράτος» προβλέπει αλλαγές στους οργανισμούς των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, που θα επιφέρουν μείωση των οργανικών θέσεων και χιλιάδες μετατάξεις υπαλλήλων. Το 2011 και το 2012 θα χαρακτηριστούν από «μποτιλιάρισμα» στο Δημόσιο, που θα προκαλέσουν οι μετακινήσεις χιλιάδων εργαζομένων. Για την ενίσχυση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τον Μάρτιο.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...