Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


25 Νοε 2010

Φόρος ως 90% σε μπόνους εθελουσίας εξόδου στις ΔΕΚΟ

Φορολογία που θα φθάνει ως και το 90% θα επιβάλλεται στα μπόνους που λαμβάνουν τραπεζικοί υπάλληλοι, αλλά και στα ποσά που δίνονται σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εντάσσονται σε προγράμματα εθελουσίας- πρόωρης αποχώρησης λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Σε εγκύκλιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ.Κουσελάς για πρώτη φορά διευκρινίζεται ότι με τη φορολογική κλίμακα που θα επιβαρυνθούν τα μπόνους θα φορολογηθούν και τα ποσά που χορηγούνται σε υπαλλήλους ΔΕΚΟ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες με τη διαδικασία της εθελουσίας εξόδου.

Μάλιστα στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται βάσει του νόμου η συμμετοχή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε προγράμματα εθελουσίας- πρόωρης αποχώρησης προσωπικού των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε περίπτωση όμως που κάποια από τις επιχειρήσεις αυτές καταρτίσει, τυπικά ή άτυπα, προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης υπαλλήλων της που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χορηγώντας οικονομικά κίνητρα πάσης φύσεως σε αυτούς τους υπαλλήλους, υποχρεούται να γνωστοποιήσει την καταβολή του ποσού στην αρμόδια ΔΟΥ του αποχωρούντος υπαλλήλου. Το οικονομικό αυτό κίνητρο υπάγεται στους νέους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Οπως διευκρινίζεται, παροχές σε χρήμα (μπόνους) πέραν των τακτικών αποδοχών και των υπερωριών που καταβάλλουν ως και το οικονομικό έτος 2013 τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα σε στελέχη τους φορολογούνται ως εξής:

* Για συνολικό ετήσιο εισόδημα ως 60.000 ευρώ, αν καταβληθούν πρόσθετες αμοιβές (μπόνους) ως 10% επί του συνόλου των ετήσιων τακτικών αποδοχών και υπερωριών (δηλαδή αν το μπόνους είναι ως 6.000

ευρώ), αυτές μπαίνουν στη φορολογική κλίμακα και επιβαρύνονται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Ωστόσο ποσά που υπερβαίνουν το ποσό αυτό φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα που φαίνεται στον πίνακα. Ο φόρος παρακρατείται κατά την καταβολή ή την πίστωση των ποσών αυτών στους δικαιούχους και αποδίδεται στο Δημόσιο. Για τη σύγκριση μεταξύ των συνολικών ετήσιων τακτικών αποδοχών και υπερωριών και του συνολικού ετήσιου μπόνους του δικαιούχου (το αποτέλεσμα της οποίας κρίνει και τον τρόπο φορολόγησης των μπόνους) θα λαμβάνονται υπόψη τα αντίστοιχα καθαρά ποσά αυτών. Στην περίπτωση που τα υπ΄ όψιν μπόνους χορηγούνται στους δικαιούχους μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσής τους, αυτοί υποχρεούνται να τα δηλώσουν με συμπληρωματική δήλωση μέσα στον επόμενο μήνα από αυτόν εντός του οποίου χορηγήθηκαν, χωρίς κυρώσεις.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...