Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


23 Οκτ 2010

Η άνοδος του Εuribor χτυπά τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο Καπέλο εισαγωγής στα δάνεια

Νέα δεδομένα για δανειολήπτες και καταθέτες φέρνει το «άνοιγμα» της διατραπεζικής αγοράς και η παράλληλη άνοδος του επιτοκίου Εuribor. Από τη μία, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχουν ήδη πάρει την ανιούσα επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών που έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο με αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ και, από την άλλη, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των spread και την επιτυχή έκδοση των εντόκων γραμματίων μεταφράζονται σε μειωμένα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις.


Καπέλο στα δάνεια
Καμπανάκι για νέο γύρο ανόδου στα επιτόκια των δανείων και των καρτών χτυπούν οι τράπεζες, γεγονός που επιβαρύνει τον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό των δανειοληπτών. Ο λόγος είναι η αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου Εuribor, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει πάρει ανοδική τροχιά, φτάνοντας τα επίπεδα του 1%, περισσότερες από 35 μονάδες βάσης σε σχέση με τα χαμηλά του Απριλίου, όταν είχε πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,64%.

Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, μπορεί τα απόλυτα επιτόκια να παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά, η αύξηση όμως για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με χρέη που επηρεάζονται από το Εuribor δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.

Ετσι, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε τσουχτερές αυξήσεις αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο στις δόσεις των δανείων, καθώς ανεβαίνουν αυτόματα τα επιτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες.

Μάλιστα, τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να συνεχιστεί η άνοδος του Εuribor, φτάνοντας ακόμα και το 1,15%-1,20%, όσο ανοίγει η διατραπεζική αγορά και αυξάνει η ζήτηση για χρήμα. Εξάλλου, εξηγούν ότι ούτως ή άλλως, υπό κανονικές συνθήκες, το Εuribor τριμήνου είναι κατά τι υψηλότερο από το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1%.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού στις διεθνείς αγορές οδηγεί σε υψηλότερες δόσεις στα δάνεια, πρώτα απ΄ όλα στα κυμαινόμενα, αλλά και στα σταθερά. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, καθώς το διατραπεζικό επιτόκιο αυξάνεται, πέρα από την αυτόματη αναπροσαρμογή των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, είναι πλέον ζήτημα χρόνου μέχρι να περάσουν σιωπηρές αυξήσεις 0,25% έως και 0,5% στα σταθερά στεγαστικά δάνεια, ενώ για την καταναλωτική πίστη και τις πιστωτικές κάρτες η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1%. Οι αυξήσεις επιβαρύνουν τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους δανειολήπτες που έχουν χρέη με κυμαινόμενα επιτόκια και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση από τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, ανάλογα με το δάνειο, κυμαίνεται από μερικές δεκάδες μέχρι κάποιες εκατοντάδες ευρώ ανά έτος. Το μεγαλύτερο κόστος αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός 20ετούς στεγαστικού δανείου ύψους 200.000 ευρώ. Σήμερα, με τελικό επιτόκιο 4%, το συγκεκριμένο δάνειο επιβαρύνεται με μηνιαία δόση 1.212 ευρώ. Αν τελικά το Εuribor ανέβει στο 1,15% (μισή μονάδα δηλαδή συνολικά υψηλότερα), το επιτόκιο ανεβαίνει στο 4,5%, και συνολικά η μηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 1.265
ευρώ. Δηλαδή, για τον νέο δανειολήπτη προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 53 ευρώ ανά μήνα ή 636 ευρώ τον χρόνο.

Αυξήσεις αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο στις δόσεις από στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες

... Και «ψαλίδι» στις καταθέσεις

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για εκείνους που θέλουν να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται να ρίξουν το κόστος του χρήματος μέσα στο ερχόμενο διάστημα.

Η μείωση των spread στα ομόλογα του Δημοσίου, το άνοιγμα στη διατραπεζική αγορά για το οποίο έκανε πρόσφατα λόγο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και οι επιτυχημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο με μειωμένα επιτόκια, αναμένεται ότι θα φέρουν αντίστοιχη μείωση και στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ετσι, τα επιτόκια, από το 4% έως και 5% που έχουν σκαρφαλώσει σήμερα, αναμένεται να διαμορφωθούν στο 3% με 4% μέσα στο ερχόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να «κλειδώσει» υψηλότερες αποδόσεις, καλό είναι να κινηθεί σχετικά γρήγορα, εξασφαλίζοντας επιτόκια άνω του 4% (έως και 5% ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό) για τουλάχιστον έξι μήνες.

Εναλλακτικά, η πρόσφατη έκδοση των εξαμήνων εντόκων γραμματίων, με αφορολόγητο επιτόκιο 4,54% για όσους τα διακρατήσουν είναι συμφέρουσα επιλογή, καθώς αντίστοιχα η τράπεζα θα πρέπει να προσφέρει ονομαστικό επιτόκιο άνω του 5% για να είναι ανταγωνιστική. Για όσους θέλουν ακόμα μικρότερη δέσμευση, υπάρχει η επιλογή των τριμήνων εντόκων γραμματίων, το επιτόκιο των οποίων ανέρχεται σε 3,75%, επίσης καθαρό για εκείνους που θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τους προηγούμενους μήνες και δεν αποκλείεται νέα μείωση.
Δεν θα κρατήσει πολύ
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα σημερινά δεδομένα στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι μη βιώσιμα, καθώς τα επιτόκια σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερα από αυτά των στεγαστικών δανείων, ειδικά εκείνων που είχαν ληφθεί πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο τουλάχιστον 3%, ενώ για ένα παλιό στεγαστικό δάνειο το κόστος του χρήματος ξεκινά από το 2,8%. Οπως επανειλημμένως έχει τονίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες δέχονται τόσο ισχυρές πιέσεις, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα τα σημερινά υψηλά επιτόκια θα αποτελέσουν παρελθόν και όσοι χάσουν την ευκαιρία να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους με ευνοϊκούς όρους θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετά μέχρι οι αποδόσεις να επιστρέψουν στα ίδια σημερινά επίπεδα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην αγορά είναι ότι για «παραδοσιακές» προθεσμιακές καταθέσεις, διάρκειας από 3 έως 12 μήνες, το επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 4% και το 5% (για μεγάλα ποσά) ενώ στις λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις, υπάρχουν επιτόκια «κράχτες» έως και 10%.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...