Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


29 Οκτ 2010

SZ «Χειρότερα από ότι πιστεύαμε»

Στο επίκεντρο των σχολίων η  ελληνική οικονομία, το θέμα των λαθρομεταναστών καθώς και το αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου για ψήφο εμπιστοσύνης στις επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Handelsblatt ασχολείται με τη δεινή θέση, στην οποία έχουν
περιέλθει οι τράπεζες στην Ελλάδα εξαιτίας της αδυναμίας των οφειλετών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Ο Γκερντ Χέλερ στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα αναφέρει: «Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια. Ένα στα πέντε δάνεια δεν μπορεί πλέον να αποπληρωθεί. Μερικές μικρές τράπεζες, οι οποίες για να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά, φάνηκαν στο παρελθόν πολύ γενναιόδωρες απειλούνται τώρα με καταστροφή. Μερικές πρέπει να διαγράψουν περισσότερο από το ένα τρίτο των οφειλών. Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στα χρόνια 2004 έως 2007, όταν οι ελληνικές τράπεζες έδιναν πάρα πολύ εύκολα καταναλωτικά δάνεια στους πελάτες τους, χωρίς να εξετάζουν τις δυνατότητες αποπληρωμής των δανειοληπτών. Ένας οργανισμός, ο οποίος να προστατεύει από την αδυναμία εξόφλησης των δανείων και την υπερχρέωση, όπως είναι η γερμανική Schufa, δεν υπάρχει στην Ελλάδα».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη, εάν οι τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες ήδη από πέρυσι να παρατείνουν τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων.»


  Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στις οικονομικές της σελίδες φιλοξενεί μια μεγάλη φωτογραφία με έναν σκεπτικό ιδιοκτήτη καφενείου, ο οποίος έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας και κάθεται δίπλα σε ένα αναρτημένο πανό που γράφει ‘όχι στην εξόντωση του περιπτερά, καπνοπώλη’ και από κάτω φιγουράρουν μαύρες και ελληνικές σημαίες. Με τον τρόπο αυτό έχει πλαισιωθεί μια είδηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) με τον τίτλο ‘Χειρότερα από ότι πιστεύαμε’.

Και η εφημερίδα σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από όσο ήταν μέχρι σήμερα γνωστό. Παράλληλα η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί τόσο αυτό το χρόνο, όσο και τον επόμενο. Αυτό ανακοίνωσε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο. Η SZ καταλήγει: «Η χώρα πρέπει μέχρι το 2014 να συρρικνώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ . Στην τελευταία δημοσίευση της Eurostat έλειπαν τα νούμερα που αφορούσαν το έλλειμμα στην Αθήνα».

  H ελβετική εφημερίδα NZZ αναφέρεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε. Επιγράφει το άρθρο της «Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης» και η εφημερίδα σημειώνει: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει τη θέση του έναντι των ξένων επενδυτών»

Τέλος, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο ότι «πρόσωπα που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας δεν θα επαναπροωθούνται στην Ελλάδα». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η απόφαση αυτή έγινε δεκτή από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με σκεπτικισμό. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του οργανισμού Ρουτ Σεφλ,’ η απόφαση αυτή είναι ένα θετικό μήνυμα αλλά δεν αρκεί’. Οι δικαστές αποφάσισαν πως προσωρινή αναστολή της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ θα ισχύει για ασυνόδευτα παιδιά ή για μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους και δεν θα επαναπροωθούνται στην Ελλάδα από τις χώρες – μέλη της ΕΕ, στις οποίες έχουν καταφύγει.
Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει επικριθεί επανειλημμένως για τη συμπεριφορά της έναντι των προσφύγων. 
/www.dw-world.d

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...