Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


26 Οκτ 2010

Siemens-C4Ι: άρση απορρήτου σε λογαριασμούς 40 στρατιωτικών και αστυνομικών

Σαράντα αξιωματούχοι των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης οι οποίοι, ως μέλη αρμόδιων επιτροπών, ενεπλάκησαν -στη διαδρομή μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τη Siemens- στην προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4Ι, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των ανακριτών που ερευνούν το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας.
Φεβρουάριος 2003. Στην αίθουσα επιχειρήσεων του ΥΕΘΑ ο υπουργός και
 οι αξιωματικοί παρακολουθούν την πρώτη παρουσίαση του C4Ι Φεβρουάριος 2003. Στην αίθουσα επιχειρήσεων του ΥΕΘΑ ο υπουργός και οι αξιωματικοί παρακολουθούν την πρώτη παρουσίαση του C4Ι Για τα συγκεκριμένα μη πολιτικά πρόσωπα οι εφέτες ειδικοί ανακριτές έχουν ήδη ζητήσει, μέσω της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο ώστε να διερευνηθεί εάν από την κίνηση των λογαριασμών τους προκύπτουν τυχόν αξιόποινες συναλλαγές, καθώς και αν αυτές συνδέονται ή όχι αιτιωδώς με τη ροή «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της Siemens.
Στο στόχαστρο των ανακριτών είναι να διακριβωθεί, γι' αυτό το σκέλος του μεγάλου σκανδάλου, εάν υπάρχουν ενδείξεις, κατά περίσταση, για τη στοιχειοθέτηση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και της δωροδοκίας.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, σ' αυτή τη χρονική στιγμή για τους τρεις εφέτες ανακριτές που έχουν χρεωθεί τον «φάκελο Siemens», σειρά προτεραιότητας έχει η δικογραφία για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος «Patriot», αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη δικογραφία, που αποτελεί σκέλος της υπόθεσης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αφορά σύμβαση που υπογράφτηκε το 1998, γεγονός που επιτάσσει το συντομότερο δυνατό ολοκλήρωση των ανακρίσεων καθώς υφίσταται κίνδυνος παραγραφής των τελεσθέντων αδικημάτων.
Ετσι οι ανακριτές αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα στην εξέταση των μαρτύρων πριν καταλήξουν στο αν τα στοιχεία της υπόθεσης οδηγούν σε προσωποποίηση κατηγοριών και σε κλήτευση κατηγορουμένων, από τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα, ή αν θα κλείσουν τον φάκελο με τυπικές κλήσεις, σε περίπτωση που δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.
Στο μεταξύ χθες, οι ανακριτές του σκανδάλου δέχτηκαν μια απρόσμενη επίσκεψη στα γραφεία τους.
Η Αικατερίνη Τσακάλου, πάλαι ποτέ έμπιστη γραμματέας τού πρώην ισχυρού άντρα της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκου, τους επισκέφθηκε αυθορμήτως προκειμένου να τους ενημερώσει για την αιφνιδιαστική της απόλυση από την εταιρεία.
Η κ. Τσακάλου, η οποία είχε παραδώσει στις ανακριτικές αρχές το περίφημο ημερολόγιο του Μιχάλη Χριστοφοράκου, υπηρετούσε τους τελευταίους μήνες στο Τμήμα Διαφάνειας της εταιρείας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...