Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


26 Οκτ 2010

Προσοχή στις ασύρματες παγίδες

Το ασύρματο Ιnternet έχει λύσει τα χέρια όσων τo χρησιμοποιούν συχνά. Η ζωή χωρίς περιττά καλώδια και η δυνατότητα σύνδεσης σχεδόν παντού είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τεχνολογικής καινοτομίας που άλλαξε τα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες. Η σύνδεση όμως μέσω WiFi κρύβει
παράλληλα και μια σειρά από παγίδες, που μπορούν να προκαλέσουν μικρούς ή και πολύ μεγαλύτερους μπελάδες σε εκείνους που δεν θα προσέξουν.

Η μεγαλύτερη παγίδα που σχετίζεται με τα ασύρματα δίκτυα είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά από όλους τους υπολογιστές. Με άλλα λόγια, αν κάποιος διαθέτει συσκευή WiFi και βρει κάποιο ανοικτό δίκτυο, μπορεί εύκολα και γρήγορα να συνδεθεί στο Ιnternet. Αυτό, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο κάτοχος του ασύρματου δικτύου δεν επιβαρύνεται επιπλέον (μια και η σύνδεσή του περιλαμβάνει απεριόριστο όγκο δεδομένων) και- σκεπτόμενος αλτρουιστικά επιτρέπει την πρόσβαση και στους... γείτονες. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν και προωθούν τη λογική αυτή θεωρώντας (και δικαιολογημένα) κοινωνικό αγαθό την πρόσβαση στο Ιnternet, το οποίο πρέπει να διατίθεται δωρεάν σε όσους θέλουν.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες η απόλυτη ελευθερία μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για τον κάτοχο της σύνδεσης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ο... γείτονας κατεβάζει ακατάπαυστα ταινίες, παιχνίδια και άλλα τινά. Στην περίπτωση αυτή, η ταχύτητα σύνδεσης πέφτει κατακόρυφα, ενώ δεν αποκλείονται και άλλα «μπλεξίματα», είτε με την εταιρεία που προσφέρει τη σύνδεση στο Ιnternet (λόγω μεγάλου όγκου δεδομένων) είτε και με τον νόμο, στην περίπτωση που το περιεχόμενο που κατεβαίνει είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το χειρότερο σενάριο όμως είναι ο «εισβολέας» στο ασύρματο δίκτυο να κατεβάζει παράνομο περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα παιδική πορνογραφία. Στην περίπτωση αυτή, ο νόμιμος ιδιοκτήτης του δικτύου μπορεί να βρεθεί σε μεγάλους μπελάδες, καθώς ως επισκέπτης καταγράφεται εκείνος και στην περίπτωση εισαγγελικής έρευνας θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν «κατέβασε» το παράνομο περιεχόμενο στον υπολογιστή του. Η «απάντηση» στο πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα απλή. Στις ρυθμίσεις του ασύρματου router, επιλέξετε να κλειδώσετε το δίκτυό σας και αμέσως θα αποφύγετε (στις περισσότερες περιπτώσεις) την παρουσία άλλων χρηστών σε αυτό. Φροντίστε όμως να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης που έχει το router από την εταιρεία. Και αυτό γιατί, σε αρκετές περιπτώσεις, ο κωδικός αυτός είναι κοινός για όλα τα μοντέλα και έτσι, αν κάποιος τον γνωρίζει, μπορεί να συνδεθεί ακόμη και στην περίπτωση που εσείς νομίζετε ότι η σύνδεση σας είναι κλειδωμένη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ίδιο το router- η συσκευή δηλαδή που επιτρέπει την ασύρματη πρόσβαση- κρατάει αρχείο των συσκευών που συνδέθηκαν σε αυτή και κατ΄ επέκταση στο Ιnternet. Ετσι, αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι κάποιος σας «χρησιμοποιεί» για να συνδεθεί στο Διαδίκτυο, μπορείτε να το ελέγξετε ανά πάσα στιγμή.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...