Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


23 Οκτ 2010

100 ΕΩΣ 300 ΕΥΡΩ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Επιστρέφουν λίγα απ' όσα πήραν

Με μια πενιχρή οικονομική ενίσχυση 100, 200 και 300 ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συνταξιούχων από την αρπαγή δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και επιδόματος αδείας, καθώς και τη σταθερή αύξηση φόρων, που βιώνουν από την περασμένη άνοιξη ένεκα Μνημονίου.




Γιαγιά, πάλι... 'κονόμησες

Στην προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση θυμήθηκε πως 500.000 συνταξιούχοι επιβιώνουν με μηνιαίες συντάξεις πείνας 583, 708 και 875 ευρώ. Και για να τους «χρυσώσει» το χάπι τούς χορηγεί
το πενιχρό επίδομα στο τέλος Δεκεμβρίου - δηλαδή, μετά τις εκλογές.

Την ενίσχυση, βέβαια, δεν θα πάρουν οι αγρότες, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία τονίζουν πως δεν έγινε καμία περικοπή έναντί τους στο πλαίσιο του Μνημονίου. Η ενίσχυση δεν θα καταβληθεί και στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών! Του ηλικιακού ορίου εξαιρούνται οι ανάπηροι συνταξιούχοι.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί τα Χριστούγεννα, όπως ανακοινώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και διαμορφώνεται ως εξής:

* 300 ευρώ για συνταξιούχο με ατομικό εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, ήτοι 583 ευρώ το μήνα, κι εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ.

* 200 ευρώ όταν ο συνταξιούχος έχει ατομικό εισόδημα από 7.000 έως 8.500 ευρώ, δηλαδή μεταξύ 583 και 708 ευρώ το μήνα κι εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 14.500 ευρώ.
* 100 ευρώ όταν το ατομικό εισόδημα του συνταξιούχου κυμαίνεται από 8.500 μέχρι 10.500 ευρώ, δηλαδή μεταξύ 708 και 1.500 ευρώ το μήνα κι εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν είναι πάνω από 16.500 ευρώ.

Είχε κοπεί

Τα 100 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στους συνταξιούχους είναι μέρος από τη δεύτερη δόση των 500 εκατ. ευρώ που κόπηκε το καλοκαίρι και την οποία είχε δώσει η κυβέρνηση στα τέλη του 2009, με τη μορφή ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης (300-1.300 ευρώ) σε 2,5 εκατ. ασθενείς οικονομικά ανθρώπους. Για τη χορήγησή της είχε επιβληθεί έκτακτη εισφορά 1 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγαλοϊδιοκτήτες. Τελικώς η κυβέρνηση παίρνει καθαρά 400 εκατ. ευρώ.

Εν τούτοις, το Μνημόνιο από την περασμένη άνοιξη έχει προκαλέσει μείωση των συντάξεων κατά 1,5 δισ. ευρώ λόγω της κατάργησης των 13ης και 14ης συντάξεων, πλέον των βαρών που επωμίζονται από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα συνολικού ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Και έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια, καθώς τα μέτρα του Μνημονίου δεν έχουν τελειωμό μέχρι το 2014.

«Δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα των οικονομικών απωλειών» η αποσπασματική εισοδηματική ενίσχυση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα επαναχορήγησης των 13ης και 14ης συντάξεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Μια μπουκιά

«Ο κ. πρωθυπουργός, αφού πρώτα "έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι" των χαμηλοσυνταξιούχων, αφαιρώντας τους τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και τη δεύτερη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, τώρα τους επιστρέφει "μια μπουκιά" και τους ζητεί να του πουν και ευχαριστώ και να του δώσουν και την ψήφο τους», σχολίασε ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση όμως όσα κόλπα και να κάνει δεν θα γλιτώσει από την οργή, την αγανάκτηση, τους αγώνες και την πολιτική τιμωρία από τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και τους ανέργους που με την πολιτική του Μνημονίου τούς καταδίκασε στη φτώχεια».

* Για το ίδιο θέμα ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, δήλωσε ότι «μόνο το "να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι" θυμίζουν στους χαμηλοσυνταξιούχους τα βοηθήματα των 100 έως 300 ευρώ που υπόσχονται για μετά τις εκλογές».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...