Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


23 Σεπ 2010

«Εκπτώσεις» για ελκυστική περαίωση

 
Πιο «ήπια» περαίωση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», είναι βέβαιο ότι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών, με μείωση του ελάχιστου ποσού ανά χρήση και του συντελεστή περαίωσης. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς μιλώντας χθες στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατανοώ τις προτάσεις σας. Και εμείς θέλουμε η περαίωση να γίνει πιο ελκυστική. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των εσόδων». Ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στην αγορά ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει βελτιωμένη πρόταση περαίωσης αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να λάβει το μήνυμα ότι οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενταχθούν σε αυτή, για να μην υπάρξουν και άλλες απώλειες εσόδων για το κράτος.

Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών εξαπέλυε «πυρά» προς το υπουργείο Οικονομικών για τη νέα περαίωση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή και τους ασυνεπείς σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων ». Από την πλευρά τους οι μικρομεσαίοι συμφωνούν να προχωρήσει η περαίωση αλλά με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με αυτό που προτείνεται, με μείωση του συντελεστή περαίωσης σε 1% από 2% που προβλέπεται στο σχέδιο και μείωση των ελάχιστων ποσοστών για κάθε ανέλεγκτη χρήση.

Η περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι για κάθε ήθους φορολογική εξαπάτηση και νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων, τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου . Γι΄ αυτό και εξαιρούνται από τη ρύθμιση μια σειρά από περιπτώσεις παράβασης, όπως έκδοση πλαστών στοιχείων, συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων, για παράδειγμα μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και ούτω καθεξής. Η ρύθμιση είναι προαιρετική και γίνεται με εκκαθαριστικό σημείωμα, το οποίο αποστέλλεται απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και πληρώνεται σε τράπεζα, χωρίς καμία επαφή με τη φορολογική υπηρεσία. Δηλαδή όποιος εντάσσεσαι σε αυτή την περαίωση και τη ρύθμιση δεν θα χρειαστεί να περάσει από την αρμόδια ΔΟΥ και να διαπραγματευθεί το ύψος της όποιας οφειλής.

Δεν υπάρχει ούτε υποχρέωση ούτε εκβιασμός προς οποιονδήποτε να αποδεχθεί το ποσό της εκκαθάρισης, εφόσον θεωρεί ότι μπορεί να πάει με την κανονική διαδικασία κλεισίματος.

Σημειώνεται ότι αύριο θα ενημερωθεί η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την προτεινόμενη ρύθμιση, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί και να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή. Πάντως από τον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα» προκύπτει ότι για κάποια μικρομεσαία επιχείρηση, αν δεν έχει καμία βεβαιωμένη φορολογική παράβαση, δεν είναι μικρό το κόστος προκειμένου να κλείσει τις φορολογικές εκκρεμότητές της.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...