Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


24 Σεπ 2010

Ιρλανδία – Ελλάδα: βίοι παράλληλοι;


Ο γερμανικός τύπος ασχολείται με την Ιρλανδία υπογραμμίζοντας τις ομοιότητές της με την Ελλάδα. Κατά τα άλλα κυριαρχεί η κριτική προς την καγκελάριο Μέρκελ για τις διακηρύξεις της στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ.

 

«Η Ελλάδα απέσπασε χρήματα από τους επενδυτές», είναι ο τίτλος που διαβάζουμε σήμερα σε όλες τις οικονομικές σελίδες των μεγάλων γερμανικών εφημερίδων για την επιτυχή πώληση εντόκων γραμματίων.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί: «Η Ελλάδα δοκιμάζει την αξιοπιστία της στις αγορές. Πάλι με βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια που η απόδοσή τους έπεσε κάτω από το 3,97%, ποσοστό που αγγίζουν για πρώτη φορά έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου μετά από το ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης. Οι επενδυτές εξακολουθούν όμως να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα, για τα οποία οι αποδόσεις εξακολουθούν να ξεπερνούν το 11%.»

Ιρλανδία, η δεύτερη ‘Ελλάδα’

Ιρλανδικό 
νόμισμα 10 λεπτών
 Ιρλανδικό νόμισμα 10 λεπτών«Η Ιρλανδία έχει μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ελλάδα», γράφει σήμερα η γερμανική Tageszeitung με αφορμή τη χθεσινή έκδοση ιρλανδικών ομολόγων τριετούς και οκταετούς διάρκειας: «Η Ιρλανδία έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν χρέος σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι δηλαδή πιο ελλειμματική από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση του Δουβλίνου επιμένει ότι δεν πρόκειται για γίνει μια ‘δεύτερη Ελλάδα’, διότι επαρκούν τα κρατικά της αποθέματα. Η ουσία είναι όμως ότι συρρικνώνεται η αξιοπιστία των επενδυτών προς την Ιρλανδία. Η κρίση στην Ιρλανδία είναι και αυτή απόρροια εσωτερικών προβλημάτων και κυρίως της διαπλοκής πολιτικών και τραπεζιτών. Διαπλοκή, η οποία εμπόδισε και μάλλον εμποδίζει ακόμη την ριζική μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.»

Στο ίδιο πνεύμα σημειώνει η Süddeutsche Zeitung: «Οι Βρυξέλλες, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι άρχισαν τώρα να κάνουν αυστηρές προειδοποιήσεις προς την ιρλανδική κυβέρνηση. Ζητούν να κάνει αυστηρές οικονομίες, να προχωρήσει σε περικοπές και να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.
Στην πραγματικότητα όμως το πρόβλημα της Ιρλανδίας, όπως και της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό, διότι ξεπερνάει τα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και άπτεται των προβλημάτων που έχει η ίδια η ένωση. Η ευρωζώνη δεν κατάφερε να αναπτύξει ένα σταθερό οικονομικό μοντέλο για τα μέλη της περιφέρειας, που θα περιελάμβανε ενιαία πολιτική στη φορολογία επιχειρήσεων και θα καταργούσε σταδιακά τις όποιες επιδοτήσεις. Εάν συνεχιστεί στο μέλλον αυτή η πολιτική, θα έχουμε και άλλες φούσκες που ασφαλώς κάποτε θα σκάσουν.»

Οι περιουσίες των Ελλήνων βουλευτών

Η βουλή των 
Ελλήνων«Φτωχοί και πλούσιοι», είναι ο τίτλος της MainPost για τα εισοδήματα των Ελλήνων βουλευτών. Η εφημερίδα αναφέρει αναλυτικά ποιοι είναι οι πιο εύποροι βουλευτές και οι πιο φτωχοί και σημειώνει: «Τώρα με την κρίση οι Έλληνες διαβάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι δήλωσαν οι λεγόμενοι ‘πατέρες του έθνους’. Ένας στους τέσσερις Έλληνες εργαζόμενους ζει με τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ και σύμφωνα με την Eurostat το μέσο ετήσιο εισόδημα της πλειοψηφίας των Ελλήνων εργαζομένων είναι 16.000 ευρώ. Έτσι οι 300 βουλευτές με τα 102.000 ευρώ μέσο ετήσιο εισόδημα μάλλον είναι σε καλύτερη θέση. Τα δημοσιευθέντα στοιχεία δείχνουν όμως ότι οι βουλευτές έχουν συγκεντρώσει εκπληκτικά μεγάλη περιουσία.»

Διάσκεψη κορυφής για τους στόχους της χιλιετίας – η «ειλικρίνεια» της Γερμανίας

Η Γερμανίδα 
καγκελάριος κατά της ομιλίας της στη διάσκεψη των ΗΕ Το θέμα που κυριαρχεί όμως σήμερα είναι η διάσκεψη κορυφής των ΗΕ για τους λεγόμενους στόχους της χιλιετίας.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Ο κόσμος μας θα κέρδιζε πολλά, εάν η αναπτυξιακή βοήθεια δεν αξιολογούνταν με το ύψος των κονδυλίων που χορηγούνται, αλλά από το πόσο αποτελεσματική είναι η διαχείρισή τους. Αμφιβάλλουμε όμως ότι τελικά θα δρομολογηθεί μια τέτοια αξιολόγηση. Διότι χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία που ενδιαφέρεται για μια έδρα στο ΣΑ του ΟΗΕ, επιδιώκουν τη συμπάθεια των μελών του διεθνούς οργανισμού, χρειάζονται δηλαδή φίλους. Αυτό και μόνον αρκεί για να υποθέσουμε ότι από τις διακηρύξεις της κ. Μέρκελ δεν θα προκύψει τίποτε.»

Süddeutsche Zeitung: «Είναι στάχτη στα μάτια αυτά που υποσχέθηκε η Γερμανία στη διάσκεψη κορυφής για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας στον πλανήτη μας. Δεν ευσταθεί ότι θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της έναντι των φτωχών χωρών για αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας στο 0,7% του ΑΕΠ. Οι δικαιολογίες ήδη έχουν διατυπωθεί: η αναγκαιότητα της διάσωσης των τραπεζών, η οικονομική κρίση, τα χρέη και τα ελλείμματα, όλα αυτά τα επιχειρήματα θα τα χρησιμοποιήσουν οι πολιτικοί μας για να ανατρέψουν στην πράξη τις υποχρεώσεις των πλούσιων χωρών έναντι των φτωχών. Γι’ αυτό έχουμε την υποψία ότι δεν πρόκειται για αντικειμενική αδυναμία εξεύρεσης χρημάτων, αλλά για έλλειψη βούλησης. Η μοίρα των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην αθλιότητα δεν αξίζει τόσο για να μπει στις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας. Δημοσίως όμως ουδείς τολμά να το ομολογήσει.»
www.dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...