Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


24 Σεπ 2010

Σήµα για γάµους στις τράπεζες Νέο τοπίο µε έναν κρατικό και 2-3 ιδιωτικούς οµίλους έδειξε ο Πρωθυπουργός


Σήµα για τραπεζικές συγχωνεύσεις έδωσε από τη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εκτιµώντας πως όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των ανακατατάξεων θα υπάρχει µια κρατική και δύο ή τρεις ιδιωτικές τράπεζες.
Η τοποθέτηση αυτή αναζωπύρωσε τα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων που κυοφορούνται στην αγορά τους τελευταίους µήνες, αν και κορυφαίοι τραπεζίτες επισηµαίνουν ότι το «παιχνίδι» δεν θα ανοίξει πριν να αποκαλύψει τις προθέσεις του το Δηµόσιο.

Πράγµατι το Ελληνικό Δηµόσιο φαίνεται να κρατά το κλειδί των εξελίξεων, καθώς εκκρεµεί η απάντησή του στην πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά του 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33,04% του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου έναντι 701 εκατ. ευρώ.

«Από την απάντηση που θα δώσει _ κατά πάσα πιθανότητα µε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισµού _ για ό,τι και εφόσον αποφασίσει να πουλήσει θα εξαρτηθούν πολλά» λέει κορυφαίος τραπεζίτης που δεν βλέπει εξελίξεις νωρίτερα. Η απάντηση του Δηµοσίου προϋποθέτει όµως την παραλαβή της έκθεσης των συµβούλων ΗSΒC, Deutsche Βank και Lazard, η οποία πήρε αναβολή.

Πήραν παράταση
Σύµφωνα µε τους αρχικούς σχεδιασµούς, στο τέλος Σεπτεµβρίου οι διεθνείς σύµβουλοι µε έκθεσή τους θα κατέγραφαν τα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης της συµµετοχής του Δηµοσίου στις τράπεζες, αξιολογώντας παράλληλα και την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Τελικά, η έκθεση ύστερα από παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονοµικών θα παραδοθεί τον επόµενο µήνα, καθυστερώντας και τη λήψη των τελικών αποφάσεων. «Αυτό δεν σηµαίνει ότι στο µεσοδιάστηµα δεν µπορεί να υπάρξει η έκπληξη από τράπεζες του ιδιωτικού τοµέα που µπορεί να τα βρουν µεταξύ τους» λέει κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος αποκλείει όµως εξελίξεις από την πλευρά τραπεζών που ενδιαφέρονται για τις συµµετοχές του Δηµοσίου, κυρίως στο Τ.Τ.

«Νύφη» το Ταµιευτήριο
Σήµερα στο Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο κατέχουν ποσοστά της τάξεως του 6% τόσο η Εθνική όσο και η Εurobank, ενώ λίγο χαµηλότερα από το 5% φτάνει η συµµετοχή της Μarfin στο µετοχικό κεφάλαιο της πλέον «πολύφερνης νύφης». Εθνική και Εurobank έχουν καταστήσει σαφές ότι αν το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο βγει σε διεθνή διαγωνισµό θα το διεκδικήσουν, ενώ στελέχη της Μarfin δείχνουν προς την κατεύθυνση της πώλησης του ποσοστού που κατέχει η τράπεζα, εξέλιξη που επίσης µπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
φαίνεται να κρατά το κλειδί των εξελίξεων, καθώς εκκρεµεί η απάντησή του στην Πειραιώς για εξαγορά της Αγροτικής και του Τ.Τ.

Ποιοι συζητούν µε ποιους

ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ και εξαγορών δίνουν και παίρνουν τους τελευταίους µήνες και όπως λένε τραπεζίτες, «όλοι µιλούν µε όλους». Δυναµικά στο προσκήνιο βρίσκεται η Μarfin, η οποία φέρεται ότι είναι σε στενή επαφή µε την Πειραιώς. Στελέχη της τράπεζας επιβεβαιώνουν τις συνοµιλίες «µε ιδιωτική τράπεζα αντίστοιχου µεγέθους», κρατούν όµως αποστάσεις από «κλεισµένες συµφωνίες και ανακοινώσεις». Στο ίδιο σενάριο της σύµπραξης Μarfin - Πειραιώς, ορισµένοι βλέπουν και τριπλή συγχώνευση µε την Τράπεζα Κύπρου χωρίς ουδείς να επιβεβαιώνει αυτή την περίπτωση.

Ενεργό παραµένει και το σενάριο της σύµπραξης Εurobank - Αlpha, παρότι ορισµένες πηγές αναφέρουν πως οι συνοµιλίες έχουν παγώσει. Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική, στελέχη της οποίας δεν αποκλείουν αναβίωση του φλερτ µε την Αlpha, σηµειώνουν µε νόηµα ότι «υπάρχουν πολλά σενάρια για την τράπεζα». Ενα από αυτά, λένε οι ίδιες πηγές, δεν θα απέκλειε συγχώνευση της Εθνικής µε το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, εξέλιξη που εξυπηρετεί και τη θέση της κυβέρνησης υπέρ ενός ισχυρού δηµόσιου τραπεζικού πυλώνα.

Βαρίδι για το Δηµόσιο, από την άλλη, φαίνεται να αποτελεί η Αγροτική. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, «καταβάλλεται προσπάθεια να πειστεί η τρόικα ότι η ΑΤΕ µπορεί να εξυγιανθεί και να παραµείνει υπό κρατικό έλεγχο», παρότι είναι γνωστό πως αρχικά η τρόικα επιθυµούσε την ιδιωτικοποίησή της. Σύµφωνα µε τις µέχρι σήµερα ανακοινώσεις της κυβέρνησης, το Δηµόσιο που δεν έχει απορρίψει την πρόταση Πανταλάκη για τετραπλή συγχώνευση µε Τ.Τ., Αττικής και Ταµείο Παρακαταθηκών, θα µετέχει σε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...