Blogger


''Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ΝΑΙ η το μεγάλο ΟΧΙ να πούνε''
Καβάφης


«Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»
(Μακρυγιάννης)


18 Αυγ 2010

Μαίνονται οι πυρκαγιές στο Ιόνιο και τη Θεσπρωτία, νέα πύρινα μέτωπα σε Κυπαρισσία και Μεγαλόπολη

 
Αθήνα
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Θεσπρωτία, ενώ δύο νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν τα ξημερώματα σε Κυπαρισσία και Μεγαλόπολη. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Ζηλευτό Λαμίας, ενώ σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στα Κύθηρα.

Συγκεκριμένα, στις 1:40 τα ξημερώματα της Τετάρτης εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Νεοχώρι Μεγαλόπολης. Στην περιοχή επιχειρούν 24 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Λίγο αργότερα, στις 3:35 τα ξημερώματα, ξέσπασε φωτιά και στην Κυπαρισσία, στην περιοχή Βρύσες. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Στην Κεφαλλονιά, η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Σιμωτάτα και απείλησε τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 2 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα και 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Μεγάλη φωτιά μαίνεται και σε πευκοδάσος στη Λευκάδα. Η φωτιά ξεκίνησε από το νεκροταφείο Καρυάς και εξαπλώθηκε προς την Εγκλουβή και τον Αγιο Ηλία.

«Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, έχουμε διασφαλίσει να σταματήσει η φωτιά από την μεριά των Πλατυστόμων και να μην κατεβεί προς την ανατολική ακτή της Λευκάδος. Ο κόσμος προσπαθεί να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που απειλεί την ορεινή Λευκάδα» δήλωσε ο νομάρχης Λευκάδας Κωνσταντίνος Αραβανής, ο οποίος έχει τον συντονισμό της επιχείρησης.

Στο νησί επιχειρούν δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, 45 πυροσβέστες με 22 οχήματα και 48 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί και δασικές εκτάσεις στη Λιθακιά Ζακύνθου. Στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν 2 αεροσκάφη, 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στην περιοχή Παλαμπάς Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, σε εξαιρετικά δύσβατη περιοχή. Στην περιοχή επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Μέτωπα υπό έλεγχο


Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε στη διάρκεια της νύχτας η πυρκαγιά κοντά στο χωριό Ζηλευτό, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για εμπρησμό, αφού στην ίδια περιοχή τα προηγούμενα 24ωρα έγιναν τρεις απόπειρες αλλά οι Πυροσβέστες πρόλαβαν να σβήσουν κάθε φορά την φωτιά κατά την εκδήλωση της.

Η φωτιά της Τρίτης ξεκίνησε σε παρακείμενο σημείο του δρόμου Λαμίας - Καρπενησίου και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην περιοχή της Σπερχειάδας όπου 45 λεπτά νωρίτερα είχε εκδηλωθεί άλλη πυρκαγιά, η οποία τέθηκε σε υπό έλεγχο.

Η φωτιά στο Ζηλευτό δημιούργησε ένα μέτωπο που ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική και στην επιχείρηση κατάσβεσης ρίχτηκε το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής, όπως επίσης και πυροσβεστικά και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

Στη μάχη με τις φλόγες πήραν μέρος και τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα που έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού μέχρι το βράδυ της Τρίτης, περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Οι πυλώνες όμως υψηλής τάσης της ΔΕΗ που υπάρχουν στην περιοχή δεν επέτρεψαν στα αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις στο κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο με την αποχώρηση των αεροσκαφών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Όλο το βράδυ επιχειρούσαν 33 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 40 άνδρες πεζοπόρο τμήμα.

Υπό έλεγχο τέθηκαν, επίσης, οι πυρκαγιές στον Γαλατά Τροιζηνίας, την περιοχή Μαψός Κορινθίας, στην Κέρκυρα στην περιοχή Πόντι, στην Κύθνο, στη Νεμέα Κορινθίας.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Αγία Μονή στα Κύθηρα και δεν απειλεί πλέον άμεσα κατοικημένες περιοχές.
http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...